NOS Nieuws

PvdA strijdt tegen 'drempels' in het onderwijs

De PvdA wil dat het voor leerlingen makkelijker wordt om door te stromen van het ene naar het andere schooltype. Kamerlid Vermue pleit voor een wettelijk 'doorstroomrecht'.

Nu hanteren veel scholen een minimum cijfer om van de mavo naar de havo over te mogen stappen. Volgens de PvdA draagt zo'n drempel bij aan ongelijkheid van kansen en wordt het moeilijker voor laatbloeiers om op te klimmen. Andere partijen, zoals SP en GroenLinks, hebben hier soortgelijke ideeën over en het plan komt deze week aan de orde in het Tweede Kamerdebat over de onderwijsbegroting.

Gouden handen

Bij de begroting worden ook allerlei andere voorstellen gedaan. Zo komt de ChristenUnie met een plan om veel meer aandacht te geven aan "technisch en specialistisch vakmanschap". Volgens Kamerlid Bruins is er een tekort aan goed opgeleide vakmensen "met gouden handen".

De partij pleit voor meer geld voor techniek en technologie op alle niveaus. Op de basisschool zou al meer ruimte moeten zijn voor praktische vakken en de ChristenUnie vindt het onbestaanbaar dat op de Technische Universiteiten een numerus fixus is voor bèta-opleidingen.

De SP opent naar eigen zeggen de aanval op de groeiende ongelijkheid in het onderwijs. Volgens Kamerlid Van Dijk moeten de klassen kleiner worden, moet de werkdruk in het onderwijs omlaag, mogen bijzondere scholen geen leerlingen meer weigeren en komt er een "fatsoenlijke studiebeurs voor studenten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl