De toeslag voor AOW'ers met een partner wordt aangepast.
NOS NieuwsAangepast

'Verhogen van AOW-leeftijd zorgt juist voor betere gezondheid'

"Nóg langer doorwerken", "met de rollator naar het werk" en "geen auto meer leasen maar een scootmobiel leasen". Dit zijn drie voorbeelden van reacties op Twitter op de verhoging van de AOW-leeftijd. Maar de reacties hoeven niet per se negatief te zijn. Langer doorwerken heeft namelijk ook positieve gevolgen, zegt hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert.

"Allereerst: geld. Medewerkers verdienen meer geld door langer door te werken. De zorgkosten worden lager en het nationaal inkomen wordt hoger."

"Ten tweede: de gezondheid." Olde Rikkert haalt hierbij twee onderzoeken aan, uit Frankrijk en de VS. "Uit deze onderzoeken, die onder honderdduizenden mensen zijn uitgevoerd, blijkt dat mensen een betere overlevingskans hebben en minder snel dement worden als ze langer werken."

Gepensioneerden gaan namelijk minder gezond leven. Ze worden minder actief en dikker. Door de leeftijd te verhogen, wordt de kans op dit gedrag kleiner.

Geen keuzevrijheid meer

Toch heeft het verhogen van de AOW-leeftijd volgens Olde Rikkert niet alleen maar positieve gevolgen. "Je zorgt er ook voor dat mensen zich verplicht voelen. Dat is een heikel punt voor de overheid, want er ontstaat veel stress omdat de keuzevrijheid van de ouderen wordt weggenomen."

Daarom pleit Olde Rikkert voor een getrapt pensioen: mensen niet in een keer met pensioen laten gaan, maar in stapjes. "Laat ouderen twee of drie dagen werken en geef ze de andere dagen ruimte voor ontspanning en ontwikkeling van sociale relaties. Dat maakt uiteindelijk de overstap naar het pensioen makkelijker."

Eind jaren 50 had een 65-jarige persoon nog vijftien jaar te leven. Nu is dat 20 jaar en in 2060 zal het 25 jaar zijn.

Jan Latten, CBS

De AOW-leeftijd wordt gebaseerd op de gemiddelde levensverwachting van de Nederlander. Die wordt steeds hoger. "We leven gemiddeld gewoon langer", vertelt Jan Latten van het CBS. "Die stijging is een trend en zien we al langer."

"Eind jaren 50 had een 65-jarige persoon nog zo'n vijftien jaar te leven. Nu is dat 20 jaar en in 2060 (als de twintigers van nu 65 zijn), dan zal dat 25 jaar zijn."

Volgens Latten is er geen enkele aanleiding om te denken dat de levensverwachting in de toekomst lager wordt. "In tegendeel: die wordt alleen maar hoger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl