Het Oostelijk Waddengebied, ten noorden van Groningen en Friesland
NOS NieuwsAangepast

Publiek vindt Wadden mooiste natuurgebied

Het Waddengebied is door het Nederlandse publiek uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van het land. De Wadden kregen in een online-verkiezing de meeste stemmen. De Veluwe en Nationaal Park Hollandse Duinen zijn respectievelijk tweede en derde, maar mogen zich ook winnaar noemen.

De natuurgebieden krijgen ieder een geldbedrag van maximaal 300.000 euro. Ook komt er een campagne in binnen- en buitenland om ze te presenteren als iconen van de Nederlandse natuur.

De delta Biesbosch-Haringvliet krijgt een eervolle vermelding van de jury die de natuurgebieden voor de verkiezing selecteerde. Ook dat gebied krijgt 300.000 euro voor natuurontwikkelingen en voorzieningen voor bezoekers.

In totaal hebben 88.000 mensen hun stem uitgebracht voor de verkiezing, waaraan dertien gebieden en nationale parken meededen. Onder meer de Weerribben in Overijssel, Nationaal Park Heuvelrug en het eiland Saba in Caribisch Nederland grepen naast de titel.

De volledige uitslag

NatuurgebiedProvincieStemmen
1. Het Nederlandse WaddengebiedNoord-Holland, Friesland, Groningen15.135
2. De VeluweGelderland10.053
3. Nationaal Park Hollandse DuinenZuid-Holland8583
4. Nationaal Park OosterscheldeZeeland8029
5. NLDelta Biesbosch-HaringvlietNoord-Brabant, Zuid-Holland7489
6. Grenspark LimburgLimburg6736
7. Weerribben-WiedenOverijssel6485
8. Van Gogh Nationaal ParkNoord-Brabant5905
9. Nationaal Park Drentsche AaDrenthe5493
10. Nationaal Park Nieuw LandFlevoland4081
11. Nationaal Park HeuvelrugUtrecht, Noord-Holland4075
12. De Friese WIJlandenFriesland3213
13. Saba en omringende zeeCaribisch Nederland2666

De verkiezing was een initiatief van staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken, die ook verantwoordelijk is voor natuurbeleid. De dertien gebieden die meededen, waren geselecteerd door een vakjury onder leiding van Pieter van Vollenhoven.

Van Dam hoopt dat de verkiezing leidt tot meer waardering voor natuur in Nederland. Ook wil hij natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot "nationale iconen", net als de grachtengordel of de tulp. Hij heeft zelf alle twaalf genomineerde gebieden in Nederland bezocht en kreeg een online-rondleiding over Saba.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl