Een opkomende zon boven Nationaal Park Weerribben-Wieden, een natuurgebied in de Kop van Overijssel
NOS Nieuws

Verkiezing moet mooiste nationale parken op de kaart zetten

Er komt een verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland. De drie gebieden of landschappen die winnen worden de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als "iconen van de Nederlandse natuur". Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken maakte de verkiezing bekend op het festival 'Naar Nationale Parken van Wereldklasse' in Den Haag.

De meedingende natuurgebieden moeten wel een groot publiek aankunnen. De jury onder leiding van Pieter van Vollenhoven maakt een selectie uit de inzendingen en daarna mag het publiek kiezen. De drie winnaars moeten uitgroeien tot internationale publiekstrekkers vergelijkbaar met sterke merken als tulpen, molens en de stad Amsterdam.

"Die twintig nationale parken in ons land zijn allemaal prachtig, maar er zijn een paar gebieden waarvan wij tegen toeristen willen zeggen: daar moet je heen", vertelt staatssecretaris Van Dam in het NOS Radio 1 Journaal. "We willen dat we er trots op worden en dat er aandacht voor komt. En dat mensen die hier op vakantie zijn niet alleen naar Amsterdam gaan."

Beter onder de aandacht

Op het festival vandaag praten natuurbeheerders, ondernemers en burgers over vragen als: hoe vergroten wij de toegankelijkheid van onze Nationale Parken? Hoe maken we ze bekender in binnen- en buitenland? En hoe kunnen wij onze natuurlijke rijkdommen nog beter voor het voetlicht brengen? Onder de sprekers is Allison Druin van National Park Service USA, die vertelt over het op de kaart zetten van nationale parken in de Verenigde Staten.

"We moeten de natuurbescherming versterken en de parken beter onder de aandacht brengen. Zodat mensen er niet alleen komen voor een wandeling, maar ook voor de mooie hotels in de buurt, of dat je iets over de geschiedenis van het gebied kunt leren", vindt Van Dam.

Het jongste park in ons land is De Alde Feanen, in Earnewoude. Tien jaar geleden werd het natuurgebied een nationaal park. Beheerder Germ van der Burg hoopt dat die aandacht er ook echt komt. "Het gaat om het beschermen van de natuur en het trekken van bezoekers. Die twee dingen gaan prima samen. Want als je natuur en mensen bij elkaar brengt krijg je juist draagvlak. En dat is het allerbelangrijkste."

Je mag best trots zijn op je natuur. Draag dat dan ook uit.

Parkbeheerder Germ van der Burg

"De overheid heeft de nationale parken losgelaten. We krijgen geen geld meer", zegt Van der Burg. Hij vindt dat jammer. "De armste landen ter wereld zijn nationale parken, maar hier in Nederland doet de overheid er niet veel aan. Terwijl we een rijk en welvarend land zijn. Niet dat we geld tekort hebben, maar je mag best trots zijn op je natuur. Draag dat dan ook uit."

Dat is wat staatssecretaris Van Dam hoopt te bereiken met het festival en de verkiezing van het mooiste natuurgebied. "We realiseren ons niet dat we in Nederland bijzondere plekken hebben, zoals bijvoorbeeld het Waddengebied. Dat is niet voor niets Werelderfgoed."

Een edelhert in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl