NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Iraakse troepen trekken Mosul binnen

AFP

Het Iraakse leger is een buitenwijk van de stad Mosul binnengetrokken. Een commandant zegt tegen persbureau Reuters dat de eerste troepen de wijk al-Karama in het oosten van de stad hebben bereikt. Vanaf al-Karama is het nog vijf kilometer tot het centrum van Mosul.

De stad is sinds 2014 in handen van terreurorganisatie Islamitische Staat. Twee weken terug begon het Iraakse leger een offensief om de stad te heroveren.

Aansluiting

Vanochtend hervatte het leger het offensief. De afgelopen dagen boekte het leger aan het oostfront weinig vooruitgang, naar eigen zeggen om militairen aan andere fronten en strijdgroepen die meevechten met het leger de gelegenheid te geven om aan te sluiten.

De Iraakse strijdkrachten krijgen bij het offensief hulp van onder anderen Koerdische peshmerga-strijders. Volgens het Iraakse leger loopt de opmars aan het oostfront sneller dan verwacht.

Vluchtelingen

Mosul is het laatste IS-bolwerk in Irak. Voor de inname van IS woonden er zo'n 2 miljoen mensen, nu naar schatting nog zo'n 1,5 miljoen.

De VN denkt dat het offensief om de stad terug te winnen op IS kan leiden tot een miljoen vluchtelingen. Er zijn in de omgeving van Mosul veel te weinig kampen om die allemaal op te vangen.

STER reclame