ANP
NOS NieuwsAangepast

Zorgen in Amsterdam over beschietingen coffeeshops

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

Amsterdam maakt zich zorgen om de recente beschietingen van coffeeshops. Dat gebeurde het afgelopen jaar al zeven keer. Volgens de Amsterdamse burgemeester Van der Laan vormen de schietpartijen een direct gevaar voor de omgeving van de coffeeshops.

Zo is tijdens een van de beschietingen ook de deur van de bovenburen geraakt. Deze week werd coffeeshop Vondel gesloten, de zevende beschoten coffeeshop in een jaar tijd. Twee zaken zijn zelfs meerdere keren doelwit geweest.

Sluiten of juist niet

Tot nu toe is er één lichtgewonde gevallen, schrijft Van der Laan in antwoord op vragen van D66. De partij wilde ook weten of de burgemeester andere opties heeft dan sluiten, omdat eigenaren daardoor extra gedupeerd worden.

Mogelijk wordt er geschoten omdat vaststaat dat de getroffen coffeeshop daarna dicht moet. Maar Van der Laan voelt er niets voor om een coffeeshop open te houden, zolang de oorzaak en het doel van de beschietingen onduidelijk zijn.

De politie heeft nog geen idee wie achter de schietpartijen zit en waarom. "We houden alle mogelijkheden open", aldus een woordvoerder. Vandaag heeft de politie beelden van een van de schutters bekendgemaakt.

Concurrentie uitschakelen?

Het idee dat er wordt geschoten om via sluiting de concurrentie uit te schakelen, gaat er bij de Amsterdamse Bond van Cannabisdetaillisten niet in. "Er zijn de afgelopen jaren zo veel coffeeshops verdwenen dat de overgebleven zaken het veel te druk hebben", zegt bestuurslid Ferry de Boer.

"Eigenaren klagen daar juist over. Met nog minder concurrenten krijgen ze het alleen maar drukker. Dat kunnen ze helemaal niet aan."

Andere theorieën zijn dat coffeeshopeigenaren via schietpartijen onder druk worden gezet om van bepaalde mensen softdrugs te kopen, afgeperst worden om geld of verzeild zijn in andere conflicten. De Boer: "De cannabiswereld is verhard, maar ik kan me niet voorstellen dat dit speelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl