Admilson R en Marcos R. in de rechtbank van Assen
NOS NieuwsAangepast

Krijgen Drentse 'moordbroers' toch levenslang?

In de rechtbank in Leeuwarden start vandaag het hoger beroep tegen de twee zogeheten 'moordbroers'. Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen kregen in november vorig jaar beiden 30 jaar celstraf opgelegd voor drie roofmoorden in Drenthe. Admilson R. kreeg ook tbs met dwangverpleging.

De broers schoten in november 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo dood toen hij zijn hond aan het uitlaten was. Ruim een halfjaar later wurgden zij het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo. Het Openbaar Ministerie eiste levenslang tegen de broers, die volgens het OM zeer koelbloedig te werk gingen en hun overvallen zorgvuldig voorbereidden, maar daar ging de rechtbank niet in mee.

Discussie levenslang

Dat er geen levenslang is opgelegd door de rechter, was voor het OM een van de redenen om in hoger beroep te gaan. De kans bestaat dat de aanklager vandaag opnieuw levenslang eist. Daarmee ligt de discussie over levenslange gevangenisstraffen weer op tafel. De rechtbank wilde geen levenslange gevangenisstraf opleggen omdat die straf betekent dat de broers nooit meer vrij komen. Volgens de rechters staat dit op gespannen voet met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Ik leef sinds de moord in een nachtmerrie, daar moet deze petitie een einde aan maken.

Ciska Postma, weduwe van de vermoorde Berend Smit

De weduwe van Berend Smit roept de overheid met de petitie 'Kom in beweging voor levenslang' op de wet snel aan te passen aan het EVRM, zodat de levenslange celstraf mogelijk blijft. "Ik vind dat mensen die na 25 jaar celstraf nog steeds een gevaar vormen voor de maatschappij, niet vrij moeten komen", zegt Ciska Postma.

Ze wil dat staatssecretaris Dijkhoff zijn aanpassingen aan het einde van dit jaar al klaar heeft, zodat het ook nog effect heeft voor de moord die Admilson en Marcos R. hebben gepleegd. "Ik leef sinds de moord in een nachtmerrie, daar moet deze petitie een einde aan maken."

De petitie wordt binnenkort aangeboden aan Dijkhoff. Vandaag maakt Postma gebruik van haar spreekrecht in de rechtbank in Leeuwarden. "Ik zal vertellen wat het voor mij heeft betekend dat mijn man is vermoord door deze broers."

Omstreden

Nederland is een van de weinige landen in Europa waar levenslang daadwerkelijk levenslang is. De straf is al langer omstreden. In 2013 concludeerde het Europese Hof dat de wijze waarop Nederland levenslang gestraften behandelt inhumaan is. Er moet een reële mogelijkheid zijn tot herbeoordeling van de straf, alleen dan kan die worden opgelegd, vindt ook de Hoge Raad. Dat is in Nederland op dit moment niet het geval.

Een gestrafte zou het toekomstperspectief volledig worden ontnomen. Na de uitspraak van het Europees Hof hebben verschillende rechters zich uitgesproken tegen het opleggen van levenslang in de huidige vorm.

Gisteren stuurde staatssecretaris Dijkhoff een brief aan de Tweede Kamer. Daarin staat dat vanaf 1 maart een speciaal adviescollege bekijkt of iemand die tot levenslang is veroordeeld, zich na 25 jaar detentie mag voorbereiden op een mogelijke terugkeer in de samenleving. Uiteindelijk blijft de staatssecretaris beslissen over vrijlating.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl