De iPhone 7 moet het jaar van Apple gaan redden
NOS NieuwsAangepast

Apple verkoopt derde kwartaal op rij minder iPhones

Het zit de smartphonemaker nog niet mee. Voor het derde kwartaal op rij verkocht Apple minder iPhones dan in dezelfde periode vorig jaar en viel de omzet lager uit. Er gingen ruim 45,5 miljoen telefoons over de toonbank. Samen met andere producten en diensten zorgde dit voor een omzet van 46,8 miljard dollar, omgerekend 46,3 miljard euro.

Apple kreeg harde klappen in China en verdiende daar bijna 4 miljard dollar minder. Daarnaast is voor het eerst sinds 2001 Apple's jaaromzet teruggelopen.

Dit kwartaal deden alleen Apple’s diensten zoals de App Store en iTunes Store, het beter. Die zorgden samen voor 6,3 miljard dollar en zijn daarmee na de iPhone de belangrijkste inkomstenbron.

Slim horloge

Dat maakt meteen ook duidelijk dat er een groot verschil zit tussen wat de iPads, Apple Watches en MacBooks aan inkomsten opleveren ten opzichte van alle iPhones. Dit is al jaren het geval en wordt als Apple’s achilleshiel gezien: het bedrijf is voor zijn succes sterk afhankelijk van één product.

Apple probeert da wel te veranderen, onder meer met zijn slimme horloge. Maar dat lijkt nog niet echt te lukken. Apple rekent zijn horloge nog altijd tot de categorie 'overige producten', waardoor we officieel niet weten hoeveel Apple Watches er over de toonbank gaan.

Wel is ook in die categorie in vergelijking met vorig jaar een daling te zien: de omzet kwam uit op 2,3 miljard. Dat is bijna 700 miljoen minder dan een jaar eerder. In hoeverre dat komt door het horloge is niet duidelijk, maar volgens onderzoeksbureau IDC verkocht Apple er het afgelopen kwartaal ruim 70 procent minder dan vorig jaar.

Groei

Apple houdt ondertussen de hoop dat de verkopen van de iPhone aan het einde van dit jaar weer gaan toenemen. Het bedrijf verwacht weer meer omzet te draaien dan in 2015. Na drie kwartalen van daling zou er dan weer groei zichtbaar moeten zijn.

Apple profiteert zeer waarschijnlijk deels van het wegvallen van de Samsung Galaxy Note 7. Het toestel werd eerder deze maand van de markt gehaald, toen bleek dat het brandgevaarlijk was. Een flinke domper voor Samsung, dat ook deze week met kwartaalcijfers komt. De effecten voor de twee bedrijven zien we in januari, als de bedrijven cijfers van het feestdagenkwartaal presenteren.

Nieuwe laptops

Donderdag presenteert Apple nieuwe laptops. Die bieden naar verluidt onder meer de functie om met je vingerafdruk via de laptop betalingen te doen en in te loggen. De bovenste rij knoppen wordt hiervoor vervangen door een aanraakgevoelige strip.

De nieuwe modellen moeten een flinke oppepper geven aan de laptop-verkoop, die dit jaar ook daalde maar nog wel belangrijker is dan de iPad-verkoop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl