De Samsung Galaxy Note 7
NOS NieuwsAangepast

'Note 7-fiasco kwam door druk binnen Samsung om Apple te verslaan'

Samsung wilde te veel, te snel. Dat zeggen bronnen in gesprek met persbureau Bloomberg over het fiasco van de ontploffende Galaxy Note 7. Toen de Zuid-Koreaanse telefoonmaker eind 2015 hoorde dat de iPhone 7 geen grote veranderingen zou bevatten, besloot de top de komst van de Note 7 te versnellen om zo Apple af te troeven.

De Note 7 moest en zou vernieuwend zijn. Er kwam een nieuw scherm in, een iris-scanner en de batterij werd een flinke slag groter. Maar het belangrijkste: dit alles zou begin augustus klaar moeten zijn, ruim een maand voordat Apple met zijn iPhone 7 komen.

Nu is dat al langer de strategie van Samsung. Maar dit jaar moest het allemaal nog een tikje sneller: de presentatie was tien dagen eerder dan het jaar ervoor.

Probleem lag bij dochterbedrijf

Met als gevolg dat druk op leveranciers groot werd, aldus betrokkenen. Een deel van de onderdelen komt uit dochterbedrijven van Samsung Electronics, dat de telefoons maakt. Zo ging Samsung SDI de batterijen van de Note 7 leveren. Samen zijn ze onderdeel van de Samsung Group.

Daar ging het mis. Samsung heeft in publieke verklaringen niks gezegd over welke leverancier de fout maakte, maar volgens bronnen van Bloomberg lag het probleem bij SDI. Het bedrijf maakt overigens ook batterijen voor Apple. Inmiddels gebruikt Samsung batterijen van het Japanse bedrijf TDK.

Slechts een paar dagen nadat de Note 7 de verkoop in ging, bleek dat de telefoon brandgevaarlijk was. Eind augustus was het Samsung duidelijk dat dit probleem niet incidenteel was. Tijdens een persconferentie op 2 september maakte het bedrijf bekend 2,5 miljoen telefoons terug te roepen. Een pijnlijk moment.

Moeizame terugroepactie

Die pijn is nog altijd niet verdwenen. The New York Times meldt dat de terugroepactie heel moeizaam verloopt. Zo wordt in de VS de overheid er niet bij betrokken, iets wat normaal standaard is.

Gebruikers die het toestel uitzetten en terugbrengen komen van een koude kermis thuis. Het toestel omruilen was nog niet mogelijk, daar komt pas deze week verandering in.

Inmiddels is de iPhone 7 te koop. Volgens de eerste berichten doet daarbij de 7 Plus, een directe concurrent van de Note 7, het erg goed. Wat de situatie voor Samsung alleen maar slechter maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl