ANP

Het is tijd om te investeren in de ouderenzorg. Dat zegt Actiz, de brancheorganisatie van werkgevers in de zorg, in een reactie op een manifest van columnist Hugo Borst om de ouderenzorg in Nederland te verbeteren. Actiz heeft overigens al vaker opgeroepen om meer geld uit te trekken voor de ouderenzorg.

"Ook ik vind dat we te weinig geld hebben om voldoende personeel vrij te maken en voldoende aandacht te kunnen geven aan onze bewoners en cliënten", zegt Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van Actiz in het NOS Radio 1 Journaal

Ondanks de kritiek op de sector, is Joppe wel blij met het manifest. "Als we de handen ineen kunnen slaan en als samenleving meer geld beschikbaar maken voor de zorg voor onze ouderen, juich ik dat alleen maar enorm toe", zegt Joppe. 

De tien punten van het manifest zijn volgens Joppe makkelijk in te voeren, mits er geld komt. Maar er is meer nodig dan alleen geld, zegt ze. Zoals het opleiden van goede medewerkers. Want de zorg voor de patiënten in de zorginstellingen wordt steeds zwaarder.

Samenwerken

De zorgondernemers herkennen zich niet in het beeld dat er te veel geld gaat naar het management, directie en bestuur van de instellingen. De zogeheten overheadkosten beslaan in branche op dit moment zo'n 12 procent. Het verlagen ervan is mogelijk, zegt Joppe. 

"Maar dan zullen we samen iets moeten doen, met verzekeraars, zorgkantoren en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dan kunnen we komen tot een normale omvang van contractering en een normale omvang van de regels daarin."

Aandacht

"Aandacht is net zo belangrijk als verzorging en veiligheid", stelt Borst in het manifest in het AD waarin hij uiteenzet hoe de ouderenzorg verbeterd moet worden. 

Borst stelde het manifest op met Carin Gaemers, lid van de cliëntenraad van de Rotterdamse zorginstelling Laurens.

Borst en Gaemers willen dat de politiek zijn verantwoordelijkheid neemt en goede zorg waarborgt voor alle kwetsbare ouderen in verpleegtehuizen. 

Het manifest in het AD wordt voorafgegaan door een uitleg van Borst waarin hij vertelt wat hem ertoe heeft bewogen het manifest te schrijven. 

Dan volgt de lijst met slecht functionerende verpleeghuizen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg in juli publiceerde. Bij elf instellingen bleken de risico's zo groot, dat zij onder verscherpt toezicht werden geplaatst. De moeder van Borst woont in een van deze instellingen. 

Diezelfde week nog schreef de columnist een open brief aan staatssecretaris Van Rijn, waarin hij kort omschreef wat er volgens hem verbeterd moet worden in de ouderenzorg. De brief leidde tot een storm aan reacties, schrijft Borst in het AD.

Hugo Borst tijdens een plenair debat in de Kamer over personeelstekort in verpleegtehuizen ANP

Ontmoetingen 

Na de zomer hadden Borst en co-auteur van het manifest Gaemers een aantal ontmoetingen. Niet alleen met staatssecretaris Van Rijn en mensen uit zorginstellingen, maar ook met ouderenverzorgers, patiënten en onder wie fractievoorzitters als VVD'er Zijlstra en PvdA'er Samsom.

Al deze gesprekken hebben geleid tot het schrijven van het manifest. In de krant roepen Borst en Gaemers ertoe op om het te ondertekenen.

STER reclame