Donald Tusk EPA

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, gelooft dat de EU-Canada-top van donderdag nog steeds kan doorgaan, ondanks de crisis rond het overleg over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada, CETA. 

Tusk liet dat via Twitter weten nadat de Belgische premier Michel hem had geïnformeerd over de blokkade die de Waalse en Brusselse regering hebben opgeworpen tegen het verdrag. Tusk overlegde vervolgens telefonisch met de Canadese premier Justin Trudeau over de stand van zaken rond CETA.

De Pool benadrukte dat alle partijen zich moeten inspannen om tot overeenstemming te komen. "Er is nog tijd over", zei Tusk.  

Dwarsliggen

Zonder Waalse instemming kan de EU het zwaar bevochten verdrag met Canada niet ondertekenen. De overige 27 EU-lidstaten, en ook de Belgische federale en de Vlaamse regering, gaan wél akkoord met de afspraken met Canada. Maar zolang de Franstaligen blijven dwarsliggen, kan premier Michel niet zijn akkoord geven aan het vrijhandelsverdrag.

Vlaamse politici steken hun ergernis over het Waalse verzet niet onder stoelen of banken. De Vlaamse premier Bourgeois zei na het overleg met de Walen: "We staan voor de hele wereld te kijk". En voorzitter Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA twittert: 'De Waalse premier Magnette steekt Syriza links voorbij. De Parti Socialiste beschadigt na Vlaanderen nu ook Europa en de wereldhandel. Wat een hovaardigheid.'

Boeren

De Walen vrezen dat de boeren zwaar gedupeerd zullen worden door CETA. Ook vrezen ze dat multinationals misbruik zullen maken van de arbitrageregeling in het verdrag, als er sprake is van handelsruzies. 

Over CETA is zeven jaar onderhandeld. Op de top van donderdag zou het verdrag ondertekend moeten worden. 

STER reclame