De Waalse parlementsvoorzitter André Antoine
NOS NieuwsAangepast

Walen blijven bij hun 'nee' tegen vrijhandelsverdrag

De Waalse regering handhaaft zijn verzet tegen CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Ook tijdens een vergadering eerder vandaag waarin de Belgische premier Charles Michel de Walen over de streep hoopte te trekken, bleek dat de Walen niet van plan zijn hun weerstand op te geven.

De Europese Unie had de Belgen gezegd dat er uiterlijk vandaag een akkoord met Wallonië over het verdrag moest komen, maar die deadline wordt dus niet gehaald. Alle andere lidstaten van de EU zijn akkoord met het CETA-verdrag.

Premier Michel zei na afloop van het mislukte overleg dat hij de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, officieel op de hoogte zal stellen van de Belgische impasse. Volgens Michel is het nog te vroeg om te zeggen dat het CETA-overleg definitief mislukt is.

De federale regering en Vlaanderen zijn voor het verdrag, maar zolang Wallonië tegen is kan België het niet ondertekenen. Tusk moet nu samen met de Canadese regering beslissen wat er moet gebeuren met de voor donderdag geplande top tussen de Europese Unie met Canada, zei Michel. De Vlaamse premier Bourgeois zei na het overleg met de Walen teleurgesteld: "We staan voor de hele wereld te kijk."

Ultimatum

De Waalse regering had al te kennen gegeven niet te kunnen voldoen aan het ultimatum om voor vanavond een besluit te nemen over het handelsverdrag CETA met Canada.

De Waalse parlementsvoorzitter Antoine zei dat het onmogelijk is om de deadline te respecteren. Volgens hem is er weliswaar vooruitgang geboekt, maar is er meer tijd nodig om tot een besluit te komen. De Walen verlangen in het verdrag meer garanties voor hun landbouwsector. Ook maken ze bezwaar tegen de arbitrageregeling bij handelsgeschillen omdat die misbruikt zou kunnen worden door multinationals.

'Ondemocratisch'

De Waalse premier Magnette vindt het ondemocratisch om zijn regering zo onder druk te zetten. In de ogen van minister van Energie Furlan is een deadline geen manier van onderhandelen. De socialistische regeringspartij PS zegt dat de vragen die de Walen hebben over het verdrag al twee jaar onbeantwoord blijven.

De onderhandelingen over het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada begonnen in 2009. Er ligt nu een verdrag van 1600 pagina's, waarin de regels staan geformuleerd voor het opheffen van de invoerrechten op wederzijdse producten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl