ANP

Facebook gaat minder censuur toepassen op "nieuwswaardige en belangrijke berichten", zelfs als die in strijd zijn met de eigen richtlijnen. Het sociale netwerk wil daar binnen een paar weken mee beginnen.

De aanleiding hiervoor is dat er de afgelopen tijd verschillende keren  ophef is ontstaan over het verwijderen van foto's waarop bijvoorbeeld naakt of geweld te zien was.

Borstkanker

Zo verwijderde Facebook vorige maand de iconische foto van het napalm-meisje in Vietnam omdat er te veel naakt te zien zou zijn. Begin deze maand werd een advertentie van de Brandwonden Stichting geweigerd, met een foto van een brandwondenslachtoffer.

In Zweden werd deze week nog een filmpje van het kankerfonds offline gehaald waarin werd uitgelegd hoe je borstkanker in een vroeg stadium kan ontdekken. In al deze gevallen heeft Facebook de verwijderde berichten later teruggeplaatst.

Aanstootgevend

"We willen meer beelden en verhalen toestaan, zonder dat daardoor veiligheidsgevaren ontstaan of er aanstootgevende foto's te zien zullen zijn voor minderjarigen en anderen die ze niet willen zien", zegt Facebook.

Samen met Facebookgebruikers, partners van het bedrijf en experts zoals journalisten en fotografen wil Facebook nieuwe methoden ontwikkelen die dit mogelijk maken.

STER reclame