De beroemde foto van de 9-jarige Kim Phuc, die op 8 juni 1972 in Vietnam samen met andere kinderen huilend en reddeloos over straat rent na een luchtaanval met napalm
NOS NieuwsAangepast

Noorse krant na verwijderen Vietnam-foto: Facebook misbruikt macht

De Noorse krant Aftenposten heeft flink uitgehaald naar Facebook. In een open brief aan topman Mark Zuckerberg stelt hoofdredacteur Espen Egil Hansen dat het platform zijn macht misbruikt. Aanleiding is het verwijderen van een wereldberoemde foto uit de Vietnamoorlog. Aftenposten is een van de grootste kranten in Noorwegen.

De foto was gebruikt door de Noorse schrijver Tom Egeland, in een verhaal over iconische oorlogsfoto's. De krant deelde dit verhaal op Facebook. Woensdag zei Facebook tegen Aftenposten dat het de foto zou verwijderen.

Dit gebeurde vervolgens binnen 24 uur en voordat de hoofdredacteur naar eigen zeggen kon reageren. De afbeelding werd volgens Hansen verwijderd omdat er een meisje, Kim Phuc, naakt op te zien is. Toen Egeland via Facebook op de maatregel reageerde, besloot het platform het de schrijver onmogelijk te maken nog andere berichten te plaatsen, aldus Hansen.

'Dit is serieus'

"Luister Mark", schrijft Hansen. "Dit is ernstig. Eerst besluit je geen onderscheid te maken tussen kinderpornografie en bekende oorlogsfoto’s en pas je je regels toe zonder goed na te denken. Vervolgens censureer je kritiek en discussie over het besluit en straf je ook nog eens de mensen die kritiek hebben."

Hansen noemt Zuckerberg de machtigste hoofdredacteur van de wereld. "Ik ben ervan overtuigd dat je je macht misbruikt", zegt Hansen. “Daarnaast denk ik dat je er onvoldoende over hebt nagedacht.” Ook wijst Hansen op de rol van de media in de Vietnamoorlog, die ervoor zorgden dat de Amerikanen het ware beeld van het conflict te zien kregen.

De Noorse hoofdredacteur vraagt Zuckerberg wat hij gaat doen als er opnieuw verschrikkelijke beelden voorbijkomen.

Richtlijnen

Hansen is niet de eerste die het beleid van Facebook aan de kaak stelt. Het platform verwijdert geregeld foto's en volgens critici beperkt dat de vrijheid van meningsuiting. Bekend in Nederland is het voorbeeld van cartoonist Ruben L. Oppenheimer. Een tekening van hem werd verwijderd en daarna weer teruggezet.

In de richtlijnen van Facebook staat dat het foto’s van naakte mensen verwijdert. Het bedrijf zegt altijd dit te doen op basis van meldingen van gebruikers. De beslissing om een foto te verwijderen wordt vervolgens genomen door een medewerker van het bedrijf. In het geval van de Vietnamfoto is dat opzienbarend, omdat het hier gaat om een zeer bekende foto die wereldwijd ontelbare malen is gepubliceerd.

Facebook erkent in een reactie dat deze foto iconisch is. "Maar het blijft zoeken wanneer we een foto wel of niet toestaan. We proberen hierin de juiste balans te vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl