Boerenzoons vluchten met hun kudde voor de strijd bij Mosul
NOS NieuwsAangepast

VN: IS brengt burgers naar Mosul als menselijk schild

Bij de strijd om Mosul lijkt IS zoals gevreesd burgers in te zetten als menselijk schild. De mensenrechtenraad van de VN zegt informatie te hebben waaruit blijkt dat IS 550 families uit de dorpen bij Mosul heeft gehaald en ze vasthoudt bij IS-locaties in de stad. Het ziet ernaar uit dat ze daar als menselijk schild zullen worden gebruikt, zegt de VN.

Deze week waren er al berichten dat IS inwoners van Mosul gebruikt als menselijk schild. Burgers in Mosul vertelden telefonisch aan persbureau Reuters dat mensen die de stad willen verlaten, worden tegengehouden. IS zou burgers naar gebouwen hebben gebracht waarvan wordt verwacht dat ze doelwit worden van luchtaanvallen. Een Amerikaanse legerwoordvoerder noemde het opvallend dat er geen vluchtelingenstroom op gang komt. "Ze worden daar tegen hun wil vastgehouden."

De VN onderzoekt ook berichten dat IS-strijders in een dorp bij Mosul veertig burgers hebben gedood.

Het Iraakse leger en Koerdische troepen gaan ook vandaag door met hun opmars naar Mosul. Dorpen in de buurt worden ingenomen ter voorbereiding van de aanval op de stad.

Vluchten

De VN houdt er rekening mee dat zo'n 200.000 mensen Mosul zullen ontvluchten; de Turkse regering gaat er zelfs vanuit dat 400.000 inwoners op de vlucht zullen slaan.

Mosul werd in 2014 door IS ingenomen. Het was toen na Bagdad de grootste stad van Irak, met 2 miljoen inwoners. Nu zouden er nog ongeveer 1 miljoen mensen in de Noord-Iraakse stad wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl