Screenshot YouTube
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Vloggende treinsurfers krijgen geen celstraf of boete

De twee vloggers van 18 die begin juni op het dak van een trein van Veolia sprongen, hoeven niet de cel in en krijgen ook geen boete. Wel moeten ze van het Openbaar Ministerie in gesprek met machinisten van Veolia.

In het gesprek zullen de machinisten vertellen over de traumatische ervaringen die ze hebben met mensen die voor de trein springen, meldt 1Limburg.

Willem Vink en Jimmy van Vonderen besloten in juni van een viaduct op een trein te springen en mee te reizen van Nijmegen naar Molenhoek. Ze maakten een filmpje van de actie en plaatsten de beelden op internet. "Ik vind het leuk om mensen te entertainen met video's van dingen die nog nooit zijn gedaan. Puur om te vermaken", zei Vink later in het NOS Radio 1 Journaal.

Gevaar

Hij bood achteraf zijn excuses aan. Hij had er niet bij stilgestaan hoe groot de impact zou zijn. Veolia deed aangifte en zei dat de vloggers een gevangenisstraf van 15 jaar konden krijgen of een hoge geldboete voor het opzettelijk veroorzaken van gevaar op het spoor.

Volgens het OM kan niet worden bewezen dat ze het treinverkeer in gevaar hebben gebracht. De twee worden daarom aangepakt voor het veroorzaken van overlast.

Veolia is blij met de straf. "Wij zien meer heil in deze alternatieve straf dan in een geldboete", zegt een woordvoerder van het bedrijf. Het vervoersbedrijf gaat op zoek naar machinisten met wie de vloggers kunnen praten.

Advertentie via Ster.nl