NOS NieuwsAangepast

'Ik zou niet voor 'Waarheen, waarvoor' kiezen'

Zeg Mieke Telkamp en al snel neuriet iemand Waarheen, waarvoor. Er werden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht, vooral omdat het nummer lang populair was bij begrafenissen. Dat is echter al een tijdje niet meer zo.

"Het staat niet meer in onze top-20, omdat het al wat ouder is", zegt Nora Nowee van uitvaartverzorger Monuta. "Het is niet zo veranderlijk als met de echte Top-40, maar er zijn wel trends."

Vannacht overleed zangeres Mieke Telkamp op 82-jarige leeftijd in haar woning in Zeist.

Tegenwoordig kiezen Nederlanders vooral modernere nummers, blijkt uit de cijfers van uitvaartverzorgers Monuta, DELA en Yarden. Time to say goodbye van Andrea Bocelli is populair, net als Eric Claptons Tears in heaven of Queens Who wants to live forever. Nederlandstalig doen Paul de Leeuws De steen, Het water van Marco Borsato en André Hazes' De Vlieger het goed.

Op dit moment staat Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij bovenaan bij Monuta. Na de uitvaart van prins Friso was dat Dat ik je mis van Maaike Ouboter. "Er zijn altijd nieuwkomers en er blijven altijd klassiekers. Ave Maria zie je bijvoorbeeld altijd terug in de lijst."

'Waarheen, waarvoor' was echt nieuw, met wat meer pop-achtige elementen.

Nora Nowee (Monuta)

Waarheen, waarvoor sprak veel mensen aan in een tijd van leeglopende kerken. De vertaling van Amazing Grace is nergens expliciet religieus, maar snijdt wel fundamentele vragen aan als "waarvoor zijn wij op aard" of "wat is de taak die ons wacht".

Nowee: "Hiervoor was het vaak klassiek, christelijke muziek. Waarheen, waarvoor was een ander soort genre, echt nieuw, met wat meer pop-achtige elementen."

Mieke de Vries, uitvaartverzorger bij DELA, denkt dat vooral de tekst van het nummer bij veel mensen aansloeg. "Het lied is natuurlijk gecomponeerd op een bekende melodie, die veel mensen al kenden. De combinatie van die melodie met een tekst die ook wel echt wat te zeggen had, kan mensen steun hebben gegeven."

Het nummer wordt vooral nog gekozen voor ouderen boven de 75/80.

Mieke de Vries (DELA)

Volgens Nowee wordt het nummer nog geregeld gekozen, al wordt het minder. "Wellicht biedt het troost of roept het herinneringen op. Het is heel persoonlijk. Ik zou er niet voor kiezen, maar ik kan me voorstellen dat mensen het nog steeds mooi vinden."

Ook De Vries merkt dat het nummer steeds minder onder de favorieten valt. "Het nummer wordt vooral nog gekozen voor mensen die ouder zijn dan 75. Mensen onder de 50 kennen het nummer vaak niet eens."

Op Telkamps eigen uitvaart zal het nummer niet te horen zijn, verwacht manager Bart Peeters. "Mieke had een uitgesproken voorliefde voor klassieke muziek. Mozart maakt een grotere kans."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl