Mieke Telkamp
NOS NieuwsAangepast

Telkamps 'Waarheen waarvoor' begrafenis-evergreen

De op 82-jarige leeftijd overleden Mieke Telkamp was toch vooral bekend van die ene hit: Waarheen waarvoor. De Nederlandse vertaling van de hymne Amazing Grace werd vooral bij begrafenissen gedraaid.

Telkamp voorzag in een behoefte in de jaren 70 en 80, toen de kerken begonnen leeg te lopen en begrafenissen nog niet zo'n persoonlijk karakter hadden. Ze bezong de levensvragen waar veel mensen geen antwoord op wisten.

De licht religieuze beelden die ze opriep (zoals "het licht op ons duistere pad", "de poort die ons binnenlaat" en "de geest die met ons leeft") spraken veel mensen aan. Jarenlang stond het nummer hoog in de Begrafenis Top 10.

Zangeres Mieke Telkamp (82) overleden

Vera Lynn

Mieke Telkamp boekte in de jaren 50 en 60 successen in binnen- en buitenland. De pers omschreef haar als de Nederlandse Vera Lynn. Ze was een tieneridool, maar ook ouders en grootouders waardeerden haar muziek. Ze was populair in een tijd waarin huishoudens een radio en een platenspeler hadden, maar nog lang niet altijd een televisie.

De zangeres, geboren in Oldenzaal als Maria Berendina Johanna Telgenkamp, maakte haar debuut bij de AVRO-radio in december 1952. Een dag later tekende ze een platencontract.

Telkamp was ongekend populair: soms deed ze drie optredens op een avond. Ze trad ook op in de legendarische Snip en Snap-revues.

Ze was de eerste artiest die na de Tweede Wereldoorlog weer liedjes in het Duits zong. Het leverde haar veel sympathie op in Duitstalige landen. In 1957 won ze de Gouden Gondel op het festival van Venetië, in 1962 stond ze op het Knokke Songfestival.

Rentree

Eind jaren 60 moest ze het van de dokter rustiger aandoen. Ze deed een stapje terug, maar haar grootste succes moest toen nog komen: in 1971 maakte ze haar rentree met Waarheen Waarvoor.

Later in de jaren 70 was het met de hits gedaan, maar Mieke Telkamp bleef met haar pretogen en gulle lach nog vaak in de media. Ze was vast panellid van AVRO's Wie-Kent-Kwis en was een graag geziene gast in andere radio- en tv-shows. Na de dood van haar man in 1984 trok ze zich terug uit de publiciteit.

Mensen kunnen hun eigen gevoelens in die tekst leggen.

Mieke Telkamp over Waarheen waarvoor

Omroep Max haalde haar op hoge leeftijd nog een paar keer voor het voetlicht. Ze trad in 2008 een laatste keer op bij de Max Proms en kreeg daar een Diamanten Award voor Waarheen waarvoor, waarvan meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht.

In maart 2011 gaf ze bij Max een afscheidsinterview. "Mensen kunnen hun eigen gevoelens in die tekst leggen", zei ze toen over haar beroemdste nummer. "Ik ben heel blij dat ik hun dat kon geven."

Waarheen Waarvoor wordt overigens allang niet meer zo vaak gespeeld bij begrafenissen. Moderne artiesten als Marco Borsato, Robbie Williams of Queen hebben haar plek ingenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl