Minister Van der Steur spreekt studenten van de Politieacademie toe ANP

De politie legt sinds kort bij screening van nieuwe medewerkers geen huisbezoeken meer af. Die werden noodzakelijk geacht om een zo goed mogelijk beeld van iemands privéleven te krijgen. Om reiskosten te besparen vinden die gesprekken nu standaard in een ruimte van de politie plaats, schrijft de Volkskrant.

Bij de screening moeten politiemensen vragen beantwoorden over hun financiële situatie, vrijetijdsbesteding, relaties en maatschappelijke problemen.

De politievakbond NPB vindt het schrappen van het huisbezoek een slechte zaak. De kans is groot dat agenten die vatbaar zijn voor corruptie of die een levensstijl hebben die niet bij een politieman past door de keuring glippen, zegt NPB-voorzitter Jan Struijs in de krant. Hij vindt het schrappen van het huisbezoek onacceptabel, juist omdat er de laatste tijd veel voorbeelden opduiken van corrupte politiemedewerkers.

De huisbezoeken zijn niet helemaal afgeschaft. "Wanneer uit het vooronderzoek aanwijzingen komen dat het meerwaarde heeft om het gesprek toch bij betrokkene thuis te houden, bestaat die mogelijkheid nog steeds en hier wordt ook gebruik van gemaakt", zei de Nationale Politie tegen de Volkskrant.

Onderwereld

Volgens Struijs krijgen de politiebonden steeds vaker meldingen van agenten die door de onderwereld zijn benaderd om informatie te leveren. Dat gebeurt in cafés, op sportscholen en op sociale media. De agenten melden die pogingen vaak niet bij hun leidinggevenden, omdat ze bang zijn dat ze als minder betrouwbaar worden beschouwd.

Struijs zal er bij de minister en de korpsleiding op aandringen dat het huisbezoek weer standaard in de screeningsprocedure wordt opgenomen. De komende jaren heeft de politie duizenden nieuwe agenten nodig. Daarnaast moeten meer dan drieduizend politiemensen opnieuw worden gescreend, omdat ze een functie hebben gekregen die hun toegang geeft tot nog vertrouwelijkere informatie.

STER reclame