Tientallen agenten aan de slag zonder screening
Tientallen mensen zijn bij de politie aan de slag gegaan in een vertrouwensfunctie, zonder dat ze waren gescreend door de AIVD. Ze zijn na verloop van tijd alsnog gescreend, en een flink aantal kwam er toen niet door. Deze mensen zijn toen hun vertrouwensfunctie kwijtgeraakt, melden bronnen aan de NOS. NRC Handelsblad meldt dat om zo'n zestig man gaat.
Rond 2009 waren er ernstige tekorten bij de recherche. De screening van de AIVD is een intensieve procedure, met onder meer een thuisbezoek. De mensen die zonder screening aan de slag gingen, waren zij-instromers.
De zij-instromers hadden wel een basisscreening ondergaan, maar omdat ze een vertrouwensfunctie kregen, had er een uitgebreidere screening plaats moeten vinden.
Korpschef
Niet alleen in lagere vertrouwensfuncties als die van Mark M. werden mensen geplaatst zonder AIVD-screening, maar ook in een hoge functie als korpschef. In 2003 werd in Zeeland een korpschef benoemd zonder dat er een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) was afgegeven.
Toen de screening vijf jaar later alsnog werd uitgevoerd, kreeg de korpschef de verklaring niet omdat hij chantabel zou zijn vanwege buitenechtelijke relaties. Het onderzoek van de AIVD duurde zes maanden, waar het maar acht weken had mogen duren. De korpschef werd op non-actief geplaatst en vertrok uiteindelijk bij de politie.
Het is nooit duidelijk geworden waarom de screening niet eerder werd gedaan. De korpsbeheerder had het veiligheidsonderzoek in gang moeten zetten, maar dat is nooit gedaan.
Doorverkocht
Na de arrestatie van politiemol Mark M. werd een intern onderzoek gestart. Hij was al aan de slag gegaan voordat de screening was afgerond. Uit de screening die de AIVD later uitvoerde, bleek dat hij niet aan de eisen voldeed. Zijn vrouw komt uit Oekraïne en er waren geen mogelijkheden om informatie in te winnen over haar. Dat is wel een vast onderdeel van de screening voor de functie die hij had gekregen. M. werd daarop van zijn vertrouwenspositie gehaald, maar zijn inlog-autorisatie werd niet geblokkeerd.
M. wordt ervan verdacht vertrouwelijke informatie te hebben doorverkocht. Hij werkte zes jaar bij de politie. Meerdere keren hadden agenten die betrokken waren bij zijn opleiding gevraagd M. weg te sturen.
Het ministerie van Justitie laat weten nu niet te willen reageren. Later vandaag gaat er een brief naar de Tweede Kamer.