Schade in een buitenwijk in Aleppo
NOS NieuwsAangepast

Gevechtspauze in Aleppo met twee dagen vervroegd

Het Russische en Syrische leger zijn eerder dan verwacht gestopt met luchtaanvallen op Aleppo. De Russische minister van Defensie Sjojgoe zegt dat de bombardementen om 10.00 uur (9.00 uur Nederlandse tijd) zijn gestopt. Volgens hem is dat nodig voor de invoering van de humanitaire pauze die donderdag ingaat.

Gisteren kondigde het Russische ministerie van Defensie aan dat donderdag tussen 8.00 en 16.00 uur plaatselijke tijd de gevechtspauze in zou gaan. Dat is nu vervroegd, zodat de evacuatie van gewonden en zieken in het oosten van Aleppo donderdag veilig kan verlopen. Via zes verschillende wegen kunnen "vreedzame burgers" de stad verlaten.

Tegelijkertijd worden strijders van al-Nusra opgeroepen om via twee andere wegen het oosten van de stad uit te gaan. Syrische troepen trekken zich volgens Sjojgoe terug, zodat de strijders de stad zonder gevecht kunnen verlaten.

Daarmee komen Rusland en Syrië de speciale VN-gezant voor Syrië De Mistura tegemoet. Hij riep vorige week op om strijders in Aleppo een veilige aftocht te bieden. De Mistura vreest dat de Russen en Syriërs de aanwezigheid van die strijders anders als alibi gebruiken om het oosten van de stad te verwoesten.

Veiligheidsraad

Na afloop van een bespreking van de VN-Veiligheidsraad zei de Russische ambassadeur Tsjoerkin afgelopen nacht dat het uiteindelijke doel moet zijn om al-Nusra te verslaan.

Vanaf het moment dat er geen strijders van die terreurgroep meer in Aleppo zijn, is volgens hem een gevechtspauze voor onbepaalde tijd mogelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl