Een sigarettenpakje zoals deze er sinds mei uit moet zien
NOS NieuwsAangepast

Sigarettenpakjes worden nog verder versoberd

Het uiterlijk van sigarettenpakjes wordt vanaf volgend jaar neutraler. Het kabinet wil definitief af van bijvoorbeeld hologrammen, glitters, reliëf en opvallende kleuren op de tabaksverpakkingen. Twee maanden geleden werden de mogelijkheden daartoe nog onderzocht.

Vanaf 1 juli mogen de opvallende elementen niet meer verwerkt worden in pakjes die gemaakt worden voor de Nederlandse markt. Ook themaverpakkingen, zoals rond Koningsdag of een WK worden verboden.

Volgens het kabinet zijn vooral jongeren gevoelig voor de verpakkingen. Het weghalen van aantrekkelijke elementen zou de verleiding om te gaan roken verminderen.

Afschrikwekkende plaatjes

Naast visuele eigenschappen mogen ook andere merkspecifieke kenmerken niet meer, zoals geluids-, geur- en smaakeffecten bij het openen van een verpakking.

In mei gingen er al nieuwe Europese regels in voor sigarettenpakjes. Toen werden er afschrikwekkende plaatjes toegevoegd aan de verpakkingen. Wie nu een pakje sigaretten koopt, wordt geconfronteerd met bijvoorbeeld een door kanker aangetaste long of een dode in een lijkzak. Ook kleine sigarettenverpakkingen werden verboden.

In Australië mogen pakjes sigaretten al niet meer opvallen.

Door experts werd toen al gezegd dat het zogeheten plain packaging effectief kan zijn. Zo zien in Australië alle pakjes sigaretten er hetzelfde uit. Op de pakjes staat geen logo, een afschrikwekkende foto en waarschuwingen.

Van geheel merkloze pakjes of uniforme verpakkingen is voorlopig geen sprake. De fabrikanten mogen onder de nieuwe regels zelf bepalen hoe zij de sigarettenpakjes willen vormgeven. Zo mogen zij bijvoorbeeld zelf beslissen hoe en waar ze hun logo plaatsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl