Nederland juicht na de zege op Rusland
NOS SportAangepast

Rugbysters beuken zich een weg naar Europese titel

Als het een beetje meezit, heeft Nederland er vandaag een Europees kampioen bij. De Nederlandse rugbysters, in de klassieke XV-variant, spelen vandaag de finale van het EK in Madrid tegen gastland Spanje. Het devies luidt: de beuk erin, want bij winst is Oranje weer een stap dichter bij het echte doel: kwalificatie voor het WK.

De afgelopen jaren ging de aandacht vooral uit naar de rugby sevens, een sport die bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voor het eerst op het programma stond. De Nederlandse missie om Rio te halen faalde echter jammerlijk. Het 'klassieke' rugbyteam ging in de tussentijd gewoon door, ondanks een gebrek aan financiële middelen.

Crowdfunding en sponsoring

In 2014 veroverde Oranje zelfs de European Trophy, maar vorig jaar kon de ploeg vanwege geldgebrek niet meedoen. "Het XV-team heeft zichzelf in de tussentijd in leven gehouden en moest alles zelf regelen", vertelt teammanager en oud-rugbyster Linda Franssen.

"Ook voor dit toernooi was het lang spannend of we wel konden deelnemen", vervolgt Franssen. "De rugbysters hebben deelname aan het toernooi via crowdfunding en sponsoring daarom grotendeels zelf bekostigd, met steun van Rugby Nederland."

Vreugde bij de Nederlandse rugbysters na de zege op Rusland

Het had dus wat voeten in de aarde, maar de prestaties van Oranje in Madrid zijn tot nu toe prima: de eerste poulewedstrijd tegen Zwitserland leverde een eclatante 55-0 zege op. Het spannende tweede duel met het sterkere Rusland werd met 22-17 gewonnen.

De Russinnen vormden een groot mysterie voor de Nederlandse ploeg. "We hadden geen idee hoe ze speelden", geeft bondscoach Sascha Werlich toe. "Ik heb gezocht, maar het is heel moeilijk om aan informatie uit Rusland te komen. Nergens filmpjes te vinden. Maar ja, je moet toch altijd van je eigen kracht uitgaan."

En dat werkte: na een harde, fysieke strijd ("Het is soms alsof je tegen een blok beton aanloopt", aldus Werlich) was een finaleplaats zeker.

Underdog

"We kwamen hier om in de finale te eindigen, daar hebben we voor gevochten", stelt aanvoerster Petra Zwart. "Spanje is op papier de favoriet en wij zijn de absolute underdog, maar dat geeft ons weer vrijheid om ons spel te spelen."

Waar liggen de kansen voor Nederland, nummer 14 op de wereldranglijst, tegen Spanje, de nummer 9? De beuk moet erin, stelt teammanager Franssen. "De Spaanse rugbysters zijn klein en laag bij de grond en kunnen de bal goed wijd spelen. Wij zijn groter en sterker. We moeten ze hard wegbeuken."

Captain Zwart beaamt dat: "Wij hebben allemaal bomen van twee meter en houden wel van contact. Daar houden de Spanjaarden niet van, dus we moeten voor veel contactmomenten zorgen."

Nederland versloeg Rusland op het EK met 22-17

Spanje heeft het tijdens het toernooi nog niet bepaald moeilijk gehad: de poulewedstrijden tegen België en Tsjechië leverden respectievelijk een 76-0 en een 97-0 overwinning op. Volgens coach Werlich is dat een voordeel voor Oranje.

"Zij zijn niet echt getest, terwijl wij tegen Rusland al onder druk hebben gespeeld. Ik verwacht dat wij wel tegengas kunnen geven. Je moet goed starten en zo vertrouwen krijgen. En kom je in de flow, dan moet je doorpakken. Rugby is ook een mentale kwestie."

Aan een voorspelling waagt de coach zich niet: "We gaan volle bak en proberen het beste uit onszelf te halen. Dan zien we aan het einde wel hoe de score is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl