Delta neemt voortaan 'brandzakken' mee in vliegtuig

Aangepast
ANP

Luchtvaartmaatschappijen nemen maatregelen om brandende telefoons en laptops te blussen of veilig op te bergen. Drie Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Delta, nemen voortaan brandwerende zakken mee aan boord.

Die maatregel is genomen naar aanleiding van incidenten met Samsung-smartphones. Bijna honderd exemplaren van de nieuwe Galaxy Note 7 raakten oververhit en begonnen te roken, waaronder één exemplaar aan boord van een Amerikaanse lijnvlucht. Passagiers mochten de smartphone niet meer meenemen op hun vlucht.

Duur

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben nu brandwerende zakken aan boord, om oververhitte apparatuur in te kunnen opbergen. De zakken zijn luchtdicht af te sluiten. Ze kosten ongeveer 1600 euro per stuk en kunnen temperaturen van boven de 1700 graden weerstaan.

Virgin America en Alaska Airlines hebben de zakken al aan boord. Delta, de op één na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld, heeft tot het eind van het jaar nodig om al haar 900 vliegtuigen uit te rusten met één of twee van dat soort zakken. KLM heeft zulke zakken nog niet aan boord, maar is wel aan het kijken of dat verstandig is.

Er zijn al langer zorgen over brandgevaar van batterijen aan boord van vliegtuigen. Zo zijn airboards bij veel maatschappijen verboden, omdat de batterijen oververhit kunnen raken.