NOS NieuwsAangepast

SGP wil einde aan dagelijkse gebedsoproepen vanaf minaretten

SGP wil einde aan dagelijkse gebedsoproepen vanaf minaretten

De SGP wil dat moskeeën geen dagelijkse gebedsoproepen met de woorden "Allahoe akbar" meer mogen doen vanaf minaretten. "We zijn hier niet in het Midden-Oosten. We hoeven het niet normaal te vinden dat er op zoveel momenten, met dat volume 'Allah is groot' door de straten schalt", zegt SGP-leider Van der Staaij in het NOS Radio 1 Journaal.

De wens staat in het verkiezingsprogramma van de Staatkundig Gereformeerde Partij dat over twee weken wordt gepresenteerd. Voor de maatregel zou geen grondwetswijziging nodig zijn, het aantal oproepen per moskee zou kunnen worden beperkt via de Wet openbare manifestaties.

Kerkklokken

Gevraagd naar zijn reactie op het SGP-plan zegt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken dat hij zich best iets kan voorstellen bij de bezwaren, maar dat voor moskee-oproepen dezelfde regels gelden als voor kerkklokken.

Het recht om op te roepen tot gebed is vastgelegd in de grondwet, in artikel 6 over de vrijheid van godsdienst. Wel kunnen gemeenten regels stellen voor het geluidsniveau, het tijdstip en de duur van de gebedsoproep. De meeste moskeeën in Nederland doen geen openbare gebedsoproep.

Nederlandse cultuur

"We zien de afgelopen tijd dat er meer en meer irritatie ontstaat over deze gebedsoproepen," zegt Van der Staaij. Hij wijst erop dat moslims in Nederland meer vrijheid hebben dan in veel islamitische staten. "We hoeven met onze vrijheden niet door te slaan."

Hij is niet bang dat door zijn oproep de maatschappelijke discussie vervolgens zal gaan over het gebeier van kerkklokken. Hij zegt dat er een groot verschil is en dat kerkklokken bij de Nederlandse cultuur passen. "Klokgelui is een Nederlands geluid, niet alleen voor de oproep tot gebed maar ook bij rampen en herdenkingen."

Dat dit meer een wens is die verwacht kan worden van de PVV dan de SGP is volgens Van der Staaij niet juist. Zijn partij heeft al eerder gepleit voor een beperking van de islamitische gebedsoproepen in de openbare ruimte.

'Voor moskee-oproepen gelden zelfde wetten als voor klokgelui'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl