EPA

"Leugenaar." Donald Trump gebruikt het woord vaak om zijn concurrent Hillary Clinton aan te duiden, en nu moeten ook de vrouwen die hem beschuldigen van aanranding het ontgelden. "Verschrikkelijke, verschrikkelijke leugenaars."

Gisteren brachten verschillende Amerikaanse media verhalen over aanrandingen. In The New York Times deden twee vrouwen hun verhaal. "Hij leek wel een octopus, zijn handen waren overal."

Het campagneteam van Trump zei direct al dat de beschuldigingen onwaar waren en vandaag reageerde de Republikeinse kandidaat zelf. "Het zijn kwaadaardige beschuldigingen en ze zijn volkomen onjuist", zei hij kort nadat hij een verslaggever "viespeuk" had genoemd toen deze hem naar de aanrandingen vroeg.

Jullie artikel is roekeloos, lasterlijk en smadelijk.

Advocaat Trump
'De Clinton-machine heeft mensen naar voren geschoven'

Volgens Trump zit zijn tegenstander achter de beschuldigingen. "Het is puur fictie, leugens. En ik sta niet toe dat de Clinton-machine de campagne verandert in een discussie over laster en leugens." De afgelopen tijd richt Trump zelf zijn pijlen op Bill Clinton en vrouwen die hem hebben beticht van aanranding of verkrachting.

Ondertussen dreigt Trump The New York Times aan te klagen als de krant het artikel niet intrekt. "Jullie artikel is roekeloos, lasterlijk en smadelijk", schrijft zijn advocaat aan de krant. Maar de krant blijft achter het verhaal staan.

In een toespraak reageerde Michelle Obama op de beschuldigingen richting Trump. "De instelling dat je alles kan doen wat je wil met een vrouw is wreed, beangstigend en als ik eerlijk ben, doet het mij pijn", zei de first lady. "We kunnen onze kinderen hier niet langer aan blootstellen, geen minuut langer, laat staan vier jaar."

'De uitspraken van Trump raken mij persoonlijk'

Trump kwam vorige week in opspraak door een uitgelekte video uit 2005. Daarin praat hij op een vrouwonvriendelijke manier met een tv-presentator. "Grab 'em by the pussy. Je kunt alles doen", zegt hij onder meer. In het verkiezingsdebat van afgelopen weekend zei hij dat dat grootspraak was en dat hij dat soort dingen nooit echt had gedaan.

Meer over de Amerikaanse verkiezingen vind je op onze speciale site NOS The Series. De nieuwste aflevering gaat over de aantijgingen:

Grab 'em by the pussy (het vervolg)

STER reclame