NOS NieuwsAangepast

VS en Rusland gaan weer praten over oplossing Syrië

De VS en Rusland zoeken weer toenadering tot elkaar. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en zijn Amerikaanse collega Kerry gaan praten over de situatie in Syrië.

De twee ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Lausanne, meldt het Russische ministerie, en bespreken dan welke stappen genomen kunnen worden richting een oplossing voor de conflicten in het land. Een Amerikaanse overheidsfunctionaris heeft de aanwezigheid van Kerry bevestigd.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije, Qatar, Saudi-Arabië en Iran schuiven ook aan bij het gesprek.

De Russische president Poetin hoopt dat de ontmoeting van de ministers van de verschillende landen een positieve uitkomst heeft die bijdraagt aan een oplossing. Dat zei hij in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande.

Staakt-het-vuren

Vorige week stopten de Amerikanen het directe overleg met Rusland over een staakt-het-vuren, omdat de Russen afspraken niet nakwamen. Daarmee doelde de VS waarschijnlijk op de bombardementen op Aleppo door de Syrische en de Russische luchtmacht.

De Russen vinden op hun beurt dat de VS weinig heeft gedaan om de rebellen in toom te houden. De verwijten over en weer hebben de betrekkingen tussen de twee landen weinig goeds gedaan.

Ook dit weekeinde leek een nieuw bestand nog ver weg, toen Rusland een initiatief van Frankrijk in de VN-veiligheidsraad blokkeerde. Een eigen resolutie van de Russen sneuvelde ook.

Het staakt-het-vuren waarover de VS en Rusland in september een akkoord bereikten namens de rebellen en de Syrische regering, hield geen stand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl