EPA
NOS Nieuws

Fabriek DuPont voorlopig dicht en onder verscherpt toezicht

Chemieconcern DuPont mag de productie in de Delrin-fabriek in Dordrecht voorlopig niet hervatten. Het bedrijf krijgt ook te maken met verscherpt en verzwaard toezicht. Gisteravond werd de productie stilgelegd na een lekkage van de giftige stof formaldehyde.

De provincie Zuid-Holland heeft de directie van DuPont vandaag gezegd dat het bedrijf eerst moet aantonen dat de Delrin-fabriek veilig is. Het bedrijf moet aantonen dat er maatregelen zijn genomen en de fabriek in technisch opzicht veilig is. Daarnaast moet er voldoende gekwalificeerd personeel aanwezig zijn.

De Inspectie SZW (vroegere Arbeidsinspectie) en de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid gaan volgende maand extra inspecties uitvoeren, aangekondigd en onaangekondigd.

In augustus was er een ernstig incident bij DuPont. De provincie deed aangifte. Er ontsnapte toen ruim 2700 kilo formaldehyde via een schoorsteen. Volgens het bedrijf is gisteravond minder dan een kilo van de giftige stof vrijgekomen en was er geen gevaar voor werknemers of de omgeving. Bij DuPont in Dordrecht worden harde plastics gemaakt.

Er loopt ook een onderzoek van het OM en het RIVM naar de gevolgen van blootstelling van werknemers van het bedrijf aan de stoffen DMAC en PFOA. Tientallen vrouwen die jarenlang onbeschermd bij een lycrafabriek van DuPont werkten, kregen ernstige vruchtbaarheidsproblemen, berichtte de Volkskrant begin september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl