NOS VoetbalAangepast

Rooney, bijna recordinternational maar nu bankzitter

Rooney: ik blijf beschikbaar voor Engeland

Negen wedstrijden nog. Dan staat Wayne Rooney op 126 interlands en mag hij zichzelf recordinternational van Engeland noemen, ten koste van de legendarische oud-doelman Peter Shilton. Die eretitel leek voor het oprapen, maar is onzeker geworden.

Want Rooney is al lang niet meer onomstreden. Sterker nog, de 30-jarige aanvaller is gepasseerd. Eerst bij zijn club Manchester United, en nu ook in het nationale team. Vanavond zal hij in het WK-kwalificatieduel met Slovenië op de bank beginnen.

De wedstrijd in Ljubljana zou voor Rooney weleens het begin van het einde kunnen betekenen. En de voortekenen spraken al niet in zijn voordeel. Tegen Malta (2-0 winst) werd de aanvoerder op Wembley zelfs door een deel van het publiek uitgefloten.

  • ANP
    2003: Rooney maakt zijn eerste interlandgoal in de wedstrijd tegen Noorwegen
  • ANP
    2006: Rooney trapt Carvalho (Portugal) in het kruis tijdens de kwartfinale van WK.
  • ANP
    2016: Bondscoach Gareth Southgate maakt bekend dat Rooney wissel staat tegen Slovenië

Ongemakkelijke persconferentie

De naam Rooney is groot en zijn palmares indrukwekkend. Maar met status alleen win je geen wedstrijden. De topscorer aller tijden van Engeland (53 goals) zit in een vormdip. Voor club en land maakte hij dit seizoen slechts één doelpunt in twaalf wedstrijden.

In Manchester werd Rooney eerder deze maand door José Mourinho al naar de bank verwezen. Bij Engeland sprak Gareth Southgate vorige week nog vol lof over zijn captain, maar de interim-bondscoach buigt nu dus ook.

Op een wat ongemakkelijke persconferentie, met Rooney en Southgate zij aan zij achter de tafel, sprak de opvolger van Sam Allardyce van "een moeilijke beslissing". Eentje die hij heeft genomen uit tactisch oogpunt. "Dit heeft niets te maken met zijn optreden tegen Malta."

Een aardig detail is dat de bondscoach die hem nu op de bank zet, ooit nog samen met Rooney op het veld stond. In maart 2003, in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Liechtenstein, speelde Southgate een van zijn laatste wedstrijden namens Engeland. Voor Rooney was het avontuur toen pas net begonnen.

Na het duel tegen Liechtenstein beklaagde Southgate zich in Engelse media over het gebrek aan ervaring in de Engelse ploeg. Vier dagen later zag hij vanaf de tribune hoe Wayne Rooney bij zijn basisdebuut tegen Turkije uitblonk.

Social media

Dertien jaar later waagt een aantal Britse kranten zich zelfs aan een afscheidsartikel over Rooney. Compleet met hoogte- en dieptepunten. Van zijn debuut in 2003 op 17-jarige leeftijd via zijn rode kaart tegen Portugal op het WK in 2006 tot het boegeroep tegen Malta, afgelopen zaterdag.

De kritieken bleven overigens niet beperkt tot in het stadion. Ook op sociale media kreeg de aanvoerder er flink van langs. En dat leidde weer tot grote onvrede bij een aantal Rooney-voorstanders.

Haalt Rooney Rusland?

Rooney liet eerder weten dat zijn interlandloopbaan eindigt ná het WK van 2018. Maar met de recente ontwikkelingen in het achterhoofd is het nog maar de vraag of de Engeland-captain Rusland wel haalt. En zo ja, zou hij wel kunnen leven met een reserverol?

Vragen van de pers over zijn situatie beantwoordt Rooney als een gentleman. "Een lastige periode", zo omschreef hij de laatste weken op de persconferentie. Maar hij noemt het tegelijkertijd "onderdeel van het voetbal".

Tegen Slovenië is Eric Dier (Tottenham Hotspur) Rooney's vervanger. De aanvoerdersband gaat naar Liverpool-speler Jordan Henderson. De bijna-recordinternational van Engeland mag slechts hopen op een invalbeurt. Het einde van een tijdperk?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl