NOS VoetbalAangepast

Bondscoach Southgate: Rooney is de leider bij uitstek

Southgate: we moeten nu leiderschap tonen

Bij zijn club Manchester United is Wayne Rooney al even niet meer zeker van een basisplek, maar in het nationale elftal van Engeland blijft zijn positie onomstreden. In ieder geval wel in de ogen van waarnemend bondscoach Gareth Southgate, die de aanvaller ook de komende interlands de aanvoerdersband gunt. "Hij is de leider bij uitstek van de groep."

En een sterke man kan de ploeg goed gebruiken na de voorbije turbulente periode. Het EK in Frankrijk eindigde voor Engeland in een debacle met de uitschakeling in de achtste finales door IJsland en vorige week kwam daar het plotselinge ontslag van bondscoach Sam Allardyce bij.

"Op zo'n moment is leiderschap belangrijk", zei Southgate maandag op de persconferentie van Engeland. "Op het veld en ernaast. En Wayne zorgt daar al twee jaar voor. Indrukwekkend zoals hij in die rol is gegroeid. Ik heb geen seconde getwijfeld."

Wayne Rooney tijdens het EK in Frankrijk

De 46-jarige Southgate werd vorige week plots van Jong Engeland doorgeschoven naar de nationale trots. Hij nam de plaats in van Allardyce, wiens positie onhoudbaar was geworden nadat hij tegenover undercoverjournalisten uit de doeken had gedaan hoe de transferregels in Engeland omzeild kunnen worden. Allardyce had er pas één interland opzitten.

"Het is een fantastische baan", zei Southgate op zijn eerste persconferentie als bondscoach. "Ik beschouw het als een grote eer. Begin vorige week dacht ik: we zitten in een moeilijke periode. En toen dacht ik: we moeten nu leiderschap tonen en zorgen dat het team de meeste kans heeft om te winnen."

De oud-voetballer, die zelf 57 keer het nationale tricot om de schouders droeg, zit zaterdag bij de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Malta voor het eerst op de bank bij Engeland. Daarna volgen dit jaar ook nog duels met Slovenië, Schotland en Spanje. De Engelse voetbalbond FA wil het nieuwe jaar ingaan met een nieuwe bondscoach.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl