NOS NieuwsAangepast

Politie Almere zoekt 'horrorclown'

De politie in Almere waarschuwt voor een 'horrorclown'. De afgelopen dagen zou hij met een mes in de hand kinderen achterna hebben gezeten. Een jongen van 11 heeft samen met zijn ouders aangifte gedaan. De politie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen.

Jacqueline van Houten van de politie Midden-Nederland zei op NPO Radio 1 dat de clown steeds vanachter een gebouw of bosjes opdook. "Die kinderen schrikken en sommigen hebben er zelfs slapeloze nachten van. We begrijpen wel dat dit een grap kan zijn. Maar op het moment dat je in een clownspak met een mes loopt, ben je niet meer bezig met een grap, dan ben je bezig met een bedreiging."

De clown had een wit gezicht met rode krullenpruik, bloedstrepen op zijn gezicht en bloedsporen op het mes. In een bericht op Facebook roept de politie de clown op om ermee te stoppen en zich aan te geven. Wie hem ziet lopen, moet direct 112 bellen.

Overgewaaid

Het verschijnsel van de horrorclown, killerclown of terreurclown is overgewaaid uit de VS. Een van de inspiratiebronnen lijkt de clown Pennywise uit de Amerikaanse tv-serie It (1990) te zijn geweest. De clown is een van de verschijningsvormen van een monster dat kinderen verslindt.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Meestal is het optreden van een horrorclown een grap van een tiener die leeftijdgenoten of anderen de stuipen op het lijf wil jagen. Soms blijft het daar niet bij en worden slachtoffers daadwerkelijk mishandeld of beroofd.

Vooral rond Halloween duiken ze op. In een plaatsje in Frankrijk werd twee jaar geleden rond Halloween een clownspakverbod ingesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl