Youtube
NOS Nieuws

Terror-clowns: waar komen ze vandaan?

Het is een opmerkelijk fenomeen in Frankrijk: terror-clowns. Het is geen grap, want in Frankrijk zijn ze er echt doodsbang voor.

Al wekenlang is Frankrijk in de ban van clownsterreur. Bijna elke dag duikt er wel ergens een angstaanjagende grappenmaker verkleed als Twisty en Pennywise uit It op.

De rage is niet in Frankrijk ontstaan, maar lijkt te zijn overgewaaid uit Amerika en Groot-Brittannië.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

In Amerika en Groot-Brittannië zitten ze al langer met de clowns in hun maag. Mensen worden bang gemaakt door clowns die op straat of in parkeergarages stilzwijgend naar ze staren, met niet meer dan een bosje ballonnen in hun hand. Maar soms gaat het om echte criminelen, die rondlopen met wapens, zoals kapmessen en honkbalknuppels.

In Londen waren er vorig jaar 117 incidenten met clowns. En ook op andere plekken in Engeland doken ze op. In oktober vorig jaar raakte Northampton in de ban van een figuur die 's nachts door de straten zwierf, mensen aan het schrikken maakte en zich daarna gewillig liet fotograferen door zijn slachtoffers.

Het duurde niet lang of de clown kreeg zijn eigen Facebookpagina: Spot Northampton's Clown. Achter het afschrikwekkende masker bleek de jonge filmmaker Alex Powell schuil te gaan.

 • Youtube
  Clowns terroriseren de straten
 • Youtube
  Clowns terroriseren de straten
 • Youtube
  Clowns terroriseren de straten
 • Youtube
  Clowns terroriseren de straten
 • Youtube
  Clowns terroriseren de straten

Maar Northampton's Clown was niet de eerste die voor onrust zorgde. Al jaren duiken in steden over de hele wereld clowns op die angst proberen te zaaien. Ze lopen over straat, hangen rond in het park of rijden langs in een auto terwijl ze je kinderen op de achterbank laten huiveren.

Het was Stephen King's clown Pennywise uit de film It die een clown op het Amerikaanse Staten Island inspireerde. Deze SI-Clown hield zich in het voorjaar van 2014 verborgen in de straten en publiceerde net als de clown van Northampton foto's van zichzelf op sociale media.

"Pennywise is gezien op Staten Island. Krijg ik nu een bonus", reageerde Stephen King op Twitter.

In Californië is de clownsterreur nog altijd aan de orde van de dag. Begin oktober werden inwoners van de steden Bakersfield en Wasco midden in de nacht de stuipen op het lijf gejaagd.

In Californië begon het allemaal met de Wasco Clown. Die ging op dezelfde manier te werk als filmmaker Alex Powell in Northampton. De Wasco Clown begon in juli van dit jaar met het posten van foto's op social media. Uiteindelijk bleken de foto's en de Wasco Clown onderdeel te zijn van een project van een fotograaf. Maar het duurde niet lang voordat ook in Amerika meer copy cats opdoken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl