NOS NieuwsAangepast

'Ongebruikelijke' belastingcompensatie Oranjes 'moet stoppen'

"Iedereen betaalt belasting, de koning ook." PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vindt het onacceptabel dat de Oranjes een compensatie krijgen voor de belasting die ze betalen over rendementen van hun vermogen, zoals aandelen en spaargeld. Ook andere partijen zijn boos over de deal.

Recourt wil de kwestie vanmiddag tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer aan de orde stellen. "Dit is een hele gekke situatie. We willen duidelijkheid van de premier over deze afspraak. Hoe zit het? Als het klopt willen we dat het ogenblikkelijk stopt."

RTL Nieuws berichtte gisteren over de belastingafspraak op basis van geheime documenten uit de periode 1969-1973.

Heel vreemd en ongebruikelijk dat daar een afspraak over is gemaakt.

Belastingrecht-expert Jaap Zwemmer

Emeritus hoogleraar belastingrecht Jaap Zwemmer vindt de oude deal eigenaardig. "Heel vreemd dat daar toen een afspraak over is gemaakt. Het is ongebruikelijk dat je een vergoeding krijgt voor belasting die je moet betalen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het klopt niet omdat alleen uitkeringen uit hoofde van de functie zijn vrijgesteld van belastingen. Het gewone vermogen is daar niet van vrijgesteld, dus dat hoort gewoon belast te worden. Als je daar van de staat dan weer een compensatie voor krijgt, is dat niet in orde."

Zwemmer wil weten hoe de afspraak indertijd tot stand is gekomen en ook hoe de uitkering die de Oranjes krijgen, hun salaris, wordt beïnvloed door de compensatieregeling.

Recourt en andere Kamerleden wisten niets van de afspraak die meer dan 40 jaar geleden zou zijn gemaakt met de leden van het Koninklijk Huis.

'Eigenaardige deal'

Volgens een wet uit die tijd moesten de Oranjes belasting gaan betalen over hun privévermogen. Tot dan toe waren ze daarvan vrijgesteld. Mogelijk onder druk van prins Bernhard kwam toen de compensatieregeling tot stand, aldus RTL Nieuws. Daar profiteert koning Willem-Alexander nog steeds van.

Bij een modern koningschap hoort modern belasting betalen.

Jeroen Recourt, Tweede Kamerlid (PvdA)

De compensatieregeling geldt alleen voor rendementen uit het vermogen van de Oranjes. Over hun uitkering hoeven ze helemaal geen belasting te betalen. Dat is wettelijk geregeld, maar ook daar willen PvdA, SP en D66 vanaf.

"We vinden al langer dat de Koning gewoon belasting moet betalen", zegt Jeroen Recourt. "Er ligt ook een motie om dat te regelen, maar de premier voert die niet uit. Nu blijkt het allemaal nog veel erger te zijn en krijgt hij zelfs compensatie voor het deel waarover hij wel belasting moet betalen."

Het is niet bekend hoe groot het vermogen van de Koning is. "Dat is een groot geheim", zegt Recourt. "Volgens schattingen is hij rijk. Maar dat vinden we niet zo interessant, als hij er maar belasting over betaalt. Die gekke afspraken die in 1848 misschien normaal waren, zijn niet meer van deze tijd. De koning en koningin doen het uitstekend, we hebben ze nodig, ze zorgen voor verbinding. Maar bij een modern koningschap hoort modern belasting betalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl