NOS SportAangepast

Hendriks heeft spijt van 'losersvlucht' tijdens Spelen in Rio

Maurits Hendriks over Rio 2016

Hij wil zijn werk over vier jaar in Tokio graag afmaken. Maurits Hendriks gelooft heilig in de ambitie om Nederland bij de beste tien topsportlanden ter wereld te laten behoren. En dat hij nog steeds de beste man is om daar leiding aan te geven.

Maar de omstreden 'losersvlucht', waarbij de verliezers eerder naar huis moesten dan de medaillewinnaars? Die is er over vier jaar niet meer.

"Het karwei is nog niet af, maar ik denk wel dat we hebben laten zien dat het een serieuze ambitie is die realistisch is", zegt de technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, die op 23 augustus als chef de mission met negentien medailles terugkeerde van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. En dat was er één minder dan vier jaar terug in Londen.

Mijn hele leven staat in teken van prestatieverbetering

Maurits Hendriks in het boek Presteren

Vandaag verschijnt het boek 'Presteren', waarin Hendriks een journalist over een langere periode van binnenuit laat meekijken wat er allemaal bij komt kijken om Nederland succesvol te laten zijn in de keiharde topsportwereld. En hoe hij zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld als clubcoach, bondscoach en uiteindelijk sinds 1 januari 2009 als technisch directeur van de organisatie die in Nederland het topsportklimaat voor een heel groot deel bepaalt.

Altijd beter

Het boek geeft een beeld van een meer dan gedreven sportbestuurder, die zijn hele leven eigenlijk maar met één ding bezig is: prestatieverbetering. Elk detail is daarbij in zijn ogen beslissend. Tot aan het verbieden van teenslippers toe. Maar ook van iemand die zeer betrokken is bij zijn topsporters, door allerlei tijdzones heen vliegt om ze over de hele wereld aan het werk te zien en wil weten wat er nog allemaal voor ze verbeterd kan worden.

"Topsportsucces komt niet vanzelf, medailles vallen niet vanzelf. Het gaat ook om details. Als het in één detail verkeerd gaat, zijn er een heleboel landen in de wereld die net zo goed of beter zijn dan wij", schetst hij de kleine marges tussen winst en verlies in de internationale sportwereld.

Ik heb de losersvlucht echt onderschat. Het leek een heel goed idee, maar het was achteraf natuurlijk desastreus. Dat gaan we in Tokio anders doen.

Hendriks in het programma Pauw

Vanaf zijn aantreden in 2009 is Hendriks bezig geweest met het verwezenlijken van de toptien-ambitie van Nederland. Hij is nog niet geslaagd in zijn missie. Dat zal hem bij de evaluatie van Rio 2016 niet kwalijk worden genomen. En ook niet dat hij maar met negentien medailles huiswaarts keerde.

"Ik word niet afgerekend op het aantal medailles. Medailles worden gewonnen door sporters en hun coaches. Niet door mij of door mijn staf. De technisch directeur is verantwoordelijk voor de totale ontwikkeling van de sport. Wij moeten ervoor zorgen dat de sporter en coach de juiste mogelijkheden krijgen om medailles te winnen."

Stappen gemaakt

Hij ziet zich gesteund door de vooral positieve feedback die de olympische sportbonden, sporters en coaches momenteel geven over de gang van zaken in Rio de Janeiro. "Dat zijn voor mij de belangrijkste groepen. Als ik een terugkoppeling zou krijgen van sportbonden in de trant van 'wij geloven daar met jou niet in, jij bent niet degene die ons daarin verder kan helpen', ja, dan is het klaar."

Het moet raar lopen als we niet meer medailles winnen dan de twintig van Londen. Dat zou me teleurstellen, dan hebben we iets verkeerd gedaan.

Algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF in het boek Presteren over de verwachtingen voor Rio

Hendriks gaf de afgelopen jaren zelf nooit antwoord op de vraag hoeveel medailles hij bij de Olympische Spelen verwachtte. In het boek staat echter wel een keurig overzicht van zijn verwachtingen voor Rio: 21 tot 26 medailles. Hij schatte te positief. Tien vierde plaatsen werkten ook niet echt mee om dat doel te verwezenlijken.

Waarom nu wel zijn verwachtingen openbaar maken? "Transparant is transparant. Je moet kijken naar de totale prestatie van TeamNL. Je kan mij niet vertellen dat dan teleurstelling overheerst. Als ik kijk naar hoeveel jonge topsporters in Rio hebben gepresteerd - soms heel onbekend, soms in sporten waar we dat niet hadden verwacht - dan is de ontwikkeling die we in Nederland hebben gemaakt duidelijk zichtbaar. We hadden 153 olympische debutanten in Rio."

De olympische medailleverwachting van technisch directeur Maurits Hendriks voor de Spelen van Rio

Natuurlijk verliep niet alles goed in Rio. Turner Yuri van Gelder werd naar huis gestuurd nadat hij alle huisregels aan zijn laars had gelapt, de zwemmers faalden, de judoka's bleven ver achter bij de verwachtingen. En er was de omstreden 'losersvlucht'. Van dat laatste besluit heeft Hendriks echt wel spijt. En dat verbod op teenslippers kwam ook nogal pietluttig over.

Tokio

"Ik ben niet perfect. Ik heb zo veel geleerd weer van Rio. Ik ga nog eens goed bij mezelf te rade, maar ik denk dat ik al die regels wel kan onderbouwen. De topsporter ontwikkelt zich echter. De eigen verantwoordelijkheid van de topsporter groeit. Zij kunnen en moeten heel veel van de afwegingen zelf gaan maken. Dat is misschien wel de belangrijkste les die ik in Rio heb geleerd."

Hendriks wil dus door naar Tokio 2020. "Ja. De potentie is er om tot de toptien van topsportlanden te behoren. Dat zou ik in Tokio graag met Nederland willen bereiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl