Hendriks: teleurgesteld in aantal medailles, trots op 'gouden prestaties'
Chef de Mission Maurits Hendriks is teleurgesteld in het aantal behaalde medailles, maar trots op de "gouden prestaties" op de Spelen in Rio. Ook baalt hij van het grote aantal vierde plaatsen: tien in totaal.
"Het aantal medailles is teleurstellend, maar bovenal ben ik trots op de gouden plakken en het feit dat we met kracht gepresteerd hebben", aldus Hendriks tijdens de afsluitende persconferentie.
Hendriks heeft nooit een aantal medailles willen noemen, maar gaf altijd aan dat het in topsport beter moet dan de vorige keer. Daarmee doelde hij op de twintig behaalde medailles in Londen. Dat aantal gaat nu dus niet worden gehaald.
Medailles Nederland
Goud | Zilver | Brons | Totaal |
8 | 7 | 4 | 18 |
Hij prees de prestaties en mentale weerbaarheid van TeamNL in Brazilië. "We hebben onze positie op de wereldranglijst dankzij de gouden plakken en het aantal medailles wél kunnen handhaven. De Nederlandse topsport doet in de volle breedte mee in de wereld", zei Hendriks.
"Het ging ons niet alleen om goud, ook het totaal aantal medailles en de diversiteit aan verschillende sporten deden ertoe. Dan zijn tien vierde plaatsen een hard gelag voor TeamNL."
Yuri van Gelder
Grootste twistpunt tijdens de Spelen was het naar huis sturen van turner Yuri van Gelder. "Het terugtrekken van Yuri was mijn allermoeilijkste beslissing", meende Hendriks. "Allereerst was het voor Yuri een verschrikkelijke situatie."
"Yuri heeft aangegeven er een streep onder te willen zetten. Dat willen wij ook. We zullen er de komende tijd voor hem zijn en hem begeleiden waar we dat kunnen." Hendriks geeft aan zich er vooraf van bewust te zijn geweest dat het een uitdagende situatie voor Van Gelder zou worden. "De omgeving was niet makkelijk."
'Losersvlucht'
Juist met het oog op alle verleidingen buiten het olympisch dorp besloot NOC*NSF om tussentijds sporters die al waren uitgeschakeld terug naar Nederland te laten gaan. "Na veel gesprekken met coaches en staf hadden we dat lang geleden al besloten, om het optimale prestatieklimaat te waarborgen. Voor veel sporters bleek dat een grote opoffering", weet Hendriks.
"Ik heb me gerealiseerd dat het heel slecht voelt. De impact is groot geweest, het wringt met de olympische gedachte. Daar heb ik begrip voor, maar het lijkt nu de juiste beslissing. Ik moet er wel bij zeggen dat we in beide gevallen (Van Gelder en terugsturen sporters, red.) duidelijker hadden moeten communiceren naar de Nederlandse fans. Dat is de grootste les bij dergelijke besluiten: het is van belang ze goed toe te lichten."
We kregen helaas te maken met zeer serieuze ongevallen en blessures.
Moeilijke omstandigheden en tegenslag
Rio vormde volgens Hendriks geen gemakkelijk decor voor de sporters. "De omstandigheden op de wedstrijdlocaties, de huisvesting en de eetzaal waren verre van optimaal, evenals het transport. Gelukkig hebben de geweldige vrijwilligers in Rio flink geholpen."
Behalve met de lastige Braziliaanse omstandigheden werd de Nederlandse equipe volgens de chef de mission bovendien geconfronteerd met tegenslag. "We kregen helaas te maken met serieuze ongevallen en blessures. De mentale veerkracht van TeamNL heeft het mogelijk gemaakt dat we toch tot op het laatste moment om de medailleplekken konden strijden."
Verder benadrukte Hendriks de vele vierde plekken die behaald werden. Voor de één een topprestatie, voor de ander 'een hard gelag'. "Voor de hockeyers is de vierde plek een teleurstelling. Voor de handbal- en volleybalsters hebben we daarentegen zowel bij het NOC*NSF als in heel Nederland grote bewondering."
Toekomst
Over zijn eigen toekomst wenste Hendriks niet al te veel los te laten. "Uiteraard wordt ook mijn functioneren geëvalueerd. Ik ga nu geen uitspraak doen over wat mijn toekomst is", aldus Hendriks, die over twee jaar tijdens de Spelen van 2018 wordt vervangen door Jeroen Bijl.
"Het bestuur gaat daarover. Zij zullen na gaan denken over een chef de mission voor Tokio."