NOS NieuwsAangepast

Ook noodtoestand in North Carolina om orkaan Matthew

In North Carolina staan nog hele wijken onder water

De Amerikaanse president Obama heeft de noodtoestand uitgeroepen in de staat North Carolina vanwege orkaan Matthew. Daardoor maakt de staat nu aanspraak op federale hulp, zowel materieel als financieel.

North Carolina had door de storm het afgelopen weekend te kampen met hevige regenval en overstromingen. Zeker elf mensen kwamen om het leven toen straten onderliepen. Duizenden mensen kwamen vast te zitten in hun huis.

Hoewel het nu is opgeklaard, zijn de problemen verre van opgelost, zegt gouverneur McCrory in de getroffen stad Fayetteville. Figuurlijk is er volgens hem nog steeds sprake van noodweer: "De storm is nog niet voorbij in North Carolina. Het wordt een lange en zware reis." Hij doelde daarmee onder meer op de komende herstelwerkzaamheden. De omvang van de schade is nog niet vastgesteld, maar het lijkt erop dat duizenden huizen in North Carolina zijn beschadigd. Bovendien is er nog steeds kans op overstromingen.

Noodhulp

Eerder riep Obama al de noodtoestand uit in de staten Florida en South Carolina. Dat was nog voor Matthew aan land kwam.

De meeste schade richtte de orkaan aan in Haïti, waar meer dan duizend mensen door de storm zijn omgekomen. De VN pleit voor ruim 100 miljoen euro aan noodhulp voor het getroffen land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl