De schade in Haïti na de orkaan Matthew is enorm
NOS NieuwsAangepast

Dodental Haïti na Matthew boven 1000

Het dodental in Haïti als gevolg van de orkaan Matthew is opgelopen tot boven de duizend, meldt persbureau Reuters. Onder de doden zijn ook mensen die zijn overleden aan de infectieziekte cholera.

De autoriteiten in de zwaargetroffen plaats Jérémie zijn inmiddels begonnen mensen te begraven in massagraven. Alleen al in de zuidwestelijke regio Grand'Anse zijn volgens de telling 522 mensen omgekomen.

Tienduizenden huizen in Haïti zijn verwoest en 350.000 mensen hebben hulp nodig na de orkaan Matthew, die vorige week dinsdag over het land raasde. Door vervuild drinkwater in de provisorische opvangkampen is er cholera uitgebroken.

Wegblokkades

Met helikopters worden voedsel en medicijnen naar het zuidwesten gebracht. Bijna een week na het passeren van de orkaan zijn er nog steeds gebieden waar geen hulpmiddelen zijn aangekomen. De mensen daar zijn de wanhoop nabij. Er is geen stroom en er is een groot tekort aan voedsel en drinkwater.

Volgens de autoriteiten houden jonge mannen op de weg tussen Les Cayes en Jérémie hulpkonvooien tegen met wegblokkades van takken en stenen. Ze zijn woedend omdat ze de hulpmiddelen waar zij ook behoefte aan hebben alleen maar voorbij zien rijden naar andere getroffen gebieden. De overheid probeert daar vandaag verandering in te brengen.

Nadat Matthew over het Caribisch gebied was geraasd, trok hij langs de oostkust van de Verenigde Staten. In de VS zijn sinds donderdag in totaal zestien mensen omgekomen door het natuurgeweld.

Nederlandse hulp

Het Nederlandse kabinet laat weten dat het marineschip Holland vandaag vanuit Curaçao naar Haïti is vertrokken om te helpen. Naast de 75 vaste bemanningsleden zijn onder meer artsen, verpleegkundigen en medewerkers van het Rode Kruis mee. Ook zijn er specialisten mee die vaarwegen en de bodem van de havens in kaart kunnen brengen om te bepalen waar hulpschepen kunnen afmeren.

Nederlandse marine onderweg naar Haïti voor noodhulp

Verwacht wordt dat het schip, dat ook goederen meeneemt, over anderhalve dag op Zuid-Haïti aankomt. Een tweede schip, Zr.Ms. Pelikaan, volgt zo snel mogelijk met nog meer goederen en mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl