Medewerkers van de plantsoenendienst spuiten met bestrijdingsmiddelen tegen de muggen
NOS Nieuws

Grondwater besmet met bestrijdingsmiddelen

Een kwart van het grondwater waaruit drinkwater wordt gewonnen heeft te hoge of bijna te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen. Het RIVM heeft daarover een rapport uitgebracht en minister Schultz schrijft aan de Tweede Kamer dat er reden tot zorg is.

Ze voegt eraan toe dat er al veel is gedaan om de belasting voor het milieu door het gebruik van dit soort middelen terug te dringen en zegt dat er nog meer maatregelen worden genomen. Eerder kondigde ze al aan dat het grondwater beter zal worden gecontroleerd en dat er beter moet worden toegezien op handhaving van de regels. In het drinkwater zelf zijn geen bestrijdingsmiddelen gevonden.

52 (potentiële) problemen

Van de 192 'grondwaterwinningen' die het RIVM heeft bekeken, hebben er 26 een hogere concentratie gewasbeschermingsmiddelen dan volgens de norm is toegestaan. Nog eens 26 zitten dicht tegen de norm aan. Daarmee kennen volgens de minister 52 winningen (potentiële) problemen.

In het grondwater zijn vooral onkruidverdelgers gevonden of afbraakproducten daarvan. Een deel daarvan is inmiddels al niet meer toegestaan. Schultz schrijft dat de vondst van deze middelen niet hoeft te betekenen dat ze nog steeds worden gebruikt. "Juist in grondwater kunnen verontreinigingen lang onderweg zijn en zich nog vele jaren na gebruik manifesteren."

Schultz benadrukt dat het kabinet al langer inzet op een duurzamere bescherming van gewassen. In 2018 wordt gekeken of er nog meer maatregelen nodig zijn om de belasting van het grondwater verder terug te dringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl