ANP

Een speciaal gekweekte schimmel moet de tuinbouw beschermen tegen insectenplagen. Staatssecretaris Van Dam heeft de eerste kweekpot met deze schimmel geplaatst in de kas van een paprikakweker in Bergschenhoek.

Het is de bedoeling dat de schimmel in de kas wordt verspreid via sluipwespen. Die vliegen naar planten die door luizen worden geplaagd en doden de luizenkolonie. 

Groen alternatief

De proef past in de plannen van de staatssecretaris voor een duurzame bescherming van gewassen. Van Dam wil de oogst beschermen op een manier die onschadelijk is voor mens en milieu. Hij vindt dat telers ziekten en plagen zoveel mogelijk moeten proberen te voorkomen. Als ze toch middelen moeten gebruiken, moeten ze voor een groen alternatief kiezen en chemische producten zijn het laatste redmiddel. 

"Ik wil graag dat wij als Nederlanders voorop lopen in het beschermen van onze groenten en fruit op een natuurlijke manier", zegt Van Dam. "Als wij voorop willen lopen, moeten wij ervoor zorgen dat die nieuwe middelen makkelijker op de markt kunnen komen." 

De kritiek van de telers nu is nog dat het veel te lang duurt voor dat nieuwe biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden. Maar er komen meer experimenten met duurzame alternatieven. Zo moeten afrikaantjes ervoor zorgen dat lelies niet worden aangetast door aaltjes. Verder wordt geëxperimenteerd met roofmijten om schadelijke mijten te bestrijden.

STER reclame