Oranje met lege handen na duel met Fransen

ANP Pro Shots

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd voor een verrassing te zorgen in het WK-kwalificatieduel met Frankrijk. In de Amsterdam Arena bleek de verliezend finalist van het EK met 1-0 te sterk voor het dapper strijdende keurkorps van bondscoach Danny Blind.

Frankrijk zette met flitsend aanvalsspel de toon en Oranje werd meteen in het defensief gedrukt. Virgil van Dijk haalde in de openingsfase met een goed getimede ingreep de bal voor de voeten van Kevin Gameiro weg. Diezelfde Gameiro kon even later wel uithalen en zag zijn pegel toen onschadelijk gemaakt worden door doelman Maarten Stekelenburg.

1/7Vincent Janssen baalt op de voorgrond ANP
2/7Paul Pogba ANP Pro Shots
3/7Frankrijk viert de 0-1 van Paul Pogba ANP Pro Shots
4/7Vincent Janssen vraagt om een penalty ANP
5/7Danny Blind AFP
6/7Maarten Stekelenburg redt op een inzet van Frankrijk ANP
7/7Memphis Depay baalt ANP Pro Shots

Stekelenburg in de fout

Na een half uur, juist in een fase dat Oranje zich aanvallend wat meer liet gelden, haalde Pogba uit van grote afstand en Stekelenburg liet zich lelijk verrassen door de zwabberbal. 

Vincent Janssen had nog voor rust een kans om wat terug te doen na een fout in de Franse defensie. Na een prima kapbeweging haalde hij uit, waarna Laurent Koscielny al vallend hands maakte en Nederland dus een strafschop verdiende. Arbiter Damier Skomina dacht er echter anders over.   

WK-kwalificatie: Nederland-Frankrijk
NL
De samenvatting van de WK-kwalificatiewedstrijd in groep A tussen Nederland en Frankrijk.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
1/9WK-kwalificatie: Nederland-Frankrijk
Pogba zet Fransen op 0-1 na fout Stekelenburg
NL
Paul Pogba zet Frankrijk tegen Oranje na een half uur op een 1-0 voorsprong. Doelman Maarten Stekelenburg gaat in de fout.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
2/9Pogba zet Fransen op 0-1 na fout Stekelenburg
Oranje krijgt geen penalty na handsbal Koscielny
NL
In de 41ste minuut komt Vincent Janssen het strafschopgebied binnen. Hij kapt, draait en schiet op de handen van Laurent Koscielny. Hands maar scheidsrechter Skomina ziet er niets in. Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
3/9Oranje krijgt geen penalty na handsbal Koscielny
Blind: heel teleurstellend, hadden een punt verdiend
NL
De reactie van bondscoach Danny Blind na de 1-0 nederlaag van het Nederlands elftal tegen Frankrijk.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
4/9Blind: heel teleurstellend, hadden een punt verdiend
Stekelenburg: ik had hem moeten hebben
NL
De reactie van Maarten Stekelenburg na de 1-0 nederlaag van het Nederlands elftal tegen Frankrijk.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
5/9Stekelenburg: ik had hem moeten hebben
Janssen blij met Oranje, maar niet met scheidsrechter
NL
De reactie van Vincent Janssen na de 1-0 nederlaag van het Nederlands elftal tegen Frankrijk.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
6/9Janssen blij met Oranje, maar niet met scheidsrechter
Van Dijk: met iets meer geluk zat er een punt in
NL
De reactie van Virgil van Dijk na de 1-0 nederlaag van het Nederlands elftal tegen Frankrijk.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
7/9Van Dijk: met iets meer geluk zat er een punt in
Strootman: we misten scherpte en finesse
De reactie van Kevin Strootman na de 1-0 nederlaag van het Nederlands elftal tegen Frankrijk.
8/9Strootman: we misten scherpte en finesse
'Oranje mist iemand die duel kan beslissen'
NL
Een korte analyse van Youri Mulder en Pierre van Hooijdonk na afloop van de 1-0 nederlaag van Nederland tegen Frankrijk.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
9/9'Oranje mist iemand die duel kan beslissen'

Strijdlustig

Oranje ging ook na rust dapper en strijdlustig op zoek naar de gelijkmaker en Janssen was er kort na rust dichtbij: na een uitgooi verschalkte hij Raphaël Varane met een schijnbeweging, waarna zijn schot in het zijnet belandde. En Memphis Depay, na een kwartier ingevallen voor de geblesseerd geraakte Quincy Promes, kreeg een kans na een prachtige dieptepass van Davy Pröpper.

Maar Frankrijk was gevaarlijker, ook na de pauze. Zo kon Stekelenburg na een prachtige lange bal van Pogba Gameiro maar net stoppen. En Pogba zelf was daarna dicht bij de 0-2 met een kopbal, die ook zijn eindstation bij Stekelenburg vond.   

Na een uur kwam Bas Dost binnen de lijnen voor Georginio Wijnaldum, maar ook Dost kon geen opening vinden in de Franse muur. De beste kans voor Oranje na rust was in de 89ste minuut zowaar nog voor Depay. Van dichtbij mocht hij op doel schieten, maar zijn inzet met links strandde op de vuisten van Lloris.

Door de nederlaag zakt Oranje naar de derde plaats in de poule en is Frankrijk op basis van doelsaldo de nieuwe koploper.

Stand in groep A NOS
Wedstrijdstatistieken