NOS NieuwsAangepast

Dit is wat jullie wilden weten over het presidentsdebat in de VS

Het meest bittere en bizarre uit de Amerikaanse geschiedenis. Zo wordt het debat tussen Clinton en Trump van afgelopen nacht genoemd. En dat debat roept vragen op. Vragen die jullie konden stellen op onze Facebookpagina en die beantwoord werden door onze correspondenten Wouter Zwart en Arjen van der Horst in een live vraag- en antwoordsessie.

Een selectie van de vragen en antwoorden:

Veel Amerikanen mogen Trump en Clinton niet. Zal de opkomst daardoor laag zijn?

"Als niemand geïnteresseerd is, dan gaat er niemand stemmen, zou je zeggen", zegt Zwart. "Maar ik denk dat het anders gaat lopen." Volgens hem is Trump er in de voorverkiezingen in geslaagd kiezers naar de stembus te krijgen die eerder niet gingen stemmen. "De gedachte is dat die mensen wel komen. Dat zijn hardcore fans geworden."

Je ziet ook een ander effect, zegt Van der Horst. Namelijk dat mensen gaan stemmen omdat ze juist tégen een kandidaat zijn. "We zien in staten als Florida bijvoorbeeld een recordaantal latino's die zich nu laten registreren als kiezers, omdat ze tegen Trump willen stemmen."

Veel Amerikanen mogen Trump en Clinton niet, zal de opkomst daardoor laag zijn?

Heeft de bandopname met Trumps opmerkingen over vrouwen invloed op de peilingen?

"Dat weten we nog niet, want die peilingen moeten nog uitkomen", zegt Van der Horst. Toch denkt hij niet dat de bandopname grote invloed heeft op zijn loyale aanhang, omdat die inmiddels wel weet hoe Trump is. "Maar die kiezers zijn niet voldoende om de verkiezingen te winnen, dus de vraag is of hij de zwevende kiezers kan bereiken."

Die zwevende kiezers zaten in de zaal, en Van der Horst betwijfelt of Trump hen heeft kunnen overhalen om op hem te stemmen.

Heeft de bandopname met Trumps opmerkingen over vrouwen invloed op de peilingen?

Besteedt de NOS ook aandacht aan de kleinere partijen?

"Dat is een lastige", zegt Zwart. "Wij zouden dolgraag elke week wel een verhaal willen maken over de alternatieven voor de Democratische en de Republikeinse Partij." Maar het zijn zulke bijzondere verkiezingen, zegt hij, dat daar weinig ruimte voor is. "Het is zo'n stortvloed aan nieuws, dat je een harde nieuwsschifting moet maken."

Overigens wordt er wel aandacht besteed aan bijvoorbeeld Gary Johnson van de Libertarische Partij, maar die haalde uiteindelijk niet de drempel om aan dit debat mee te doen en maakt geen serieuze kans op het presidentschap.

Besteedt de NOS ook aandacht aan de kleinere partijen?

Waarom bleven vragen van zwevende kiezers aan de kandidaten vaak onbeantwoord?

"Een heel goed punt", zegt Van der Horst. Zo vroeg iemand in het publiek iets over de onthulling van The New York Times dat Trump jarenlang geen inkomstenbelasting heeft betaald. "Hij zei gewoon, dat doe ik. En dat bleef hangen. Daar werd verder niet meer op ingegaan. Dat is opvallend."

Waarom bleven vragen van zwevende kiezers aan de kandidaten vaak onbeantwoord?

Hoe komt het dat Clinton zo impopulair is?

"Wat je vaak bij Clinton ziet is dat als ze een ambt bekleedt, ze erg wordt gewaardeerd", zegt Van der Horst. "Maar op het moment dat ze zich kandidaat stelt en campagne gaat voeren, dan komen de oude schandalen weer naar boven." En die schandalen, die doen haar vanzelfsprekend geen goed, zegt hij.

Daarnaast speelt ook haar afstandelijkheid tegenover de mensen in het publiek nog mee, vult Zwart aan.

Hoe komt het dat Clinton zo impopulair is?

Wat zijn de belangrijkste swingstates en waarom zijn die zo belangrijk?

"De drie belangrijkste zijn Florida, Ohio en Pennsylvania", zegt Zwart. "En het swingt er behoorlijk op dit moment." Maar er zijn er meer, vult Van der Horst aan. En die staten zijn belangrijk, vooral voor Trump. Want die moet winnen in de drie belangrijkste, anders kan hij het wel schudden. "Clinton daarentegen kan veroorloven om een of twee van die staten te verliezen."

Hoewel alles nog mogelijk is, kan dat ervoor zorgen dat het een korte verkiezingsnacht wordt, zegt Zwart.

Wat zijn de belangrijkste swingstates en waarom zijn die zo belangrijk?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl