De Republikeinse voorzitter van het Huis, Paul Ryan
NOS NieuwsAangepast

Top-Republikein Ryan neemt afstand van Trump

Steeds meer vooraanstaande Republikeinse politici distantiëren zich van hun eigen presidentskandidaat Donald Trump. De belangrijkste Republikein in het Congres, Paul Ryan, heeft in een telefonische vergadering met partijgenoten gezegd dat hij Donald Trump niet meer zal verdedigen of campagne voor hem zal voeren.

In plaats daarvan is Ryan, die voorzitter is van het Huis van Afgevaardigden, vastbesloten om te voorkomen dat bij een eventuele nederlaag van Trump op 8 november ook de Republikeinse meerderheid in beide Kamers in het Congres verloren gaat. Bij de verkiezingen wordt niet alleen de president gekozen maar staan ook veel zetels in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden op het spel.

Blanco cheque

"Ik zal al mijn energie aanwenden om te voorkomen dat Hillary Clinton een blanco cheque krijgt met een Congres dat een Democratische meerderheid heeft", zei Ryan in de vergadering.

Deze uitspraken vielen slecht in het Trump-kamp, en Ryan haastte zich eraan toe te voegen dat hij zich nog niet bij een overwinning voor Clinton heeft neergelegd.

Donald Trump reageerde op Twitter: hij vindt dat Ryan zich met zijn eigen zaken moet bemoeien.

Bijna de helft van de meer dan 300 Republikeinse senatoren, gouverneurs en parlementsleden heeft afstand genomen van de seksistische uitspraken van Donald Trump uit 2005, die vorige week opdoken. Velen van hen zijn bang dat ze meegezogen worden als Trump de verkiezingen verliest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl