De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump
NOS Nieuws

Kunnen boze Republikeinen Trump nog stoppen?

Steeds meer Republikeinse politici en partijprominenten keren zich af van 'hun' kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. Ze lijken verenigd in hun afkeer, maar als ze iets willen doen, zouden ze dat dan kunnen? Kan de Republikeinse Partij nog invloed uitoefenen op Trumps kandidatuur?

Het korte antwoord is: nee, dat lijkt zeer onwaarschijnlijk. En wel hierom:

Regel 9

De Republikeinse Partij heeft in zijn statuut een speciale regel 9, die voorschrijft hoe de partij te werk moet gaan bij het invullen van vrijgekomen plekken bij nominaties. Daarin staat:

"Het Republikeins Nationaal Comité is hierbij geautoriseerd en gemachtigd om iedere vacature voor het kandidaatschap voor president van de Verenigde Staten te vullen, die is ontstaan als gevolg van dood, terugtrekking of anderszins."

Dood is Donald Trump allerminst. Terugtrekken, daar piekert hij niet over. En wat 'anderszins' inhoudt, weten de Republikeinen zelf eigenlijk niet.

Landsbelang

Regel 9 is nog nooit in de praktijk gebracht. Dat maakt feitelijk elke duiding puur theoretisch.

Er zijn wel degelijk geluiden binnen de Republikeinse Partij die zeggen dat de term 'anderszins' een afzetting mogelijk maakt, bijvoorbeeld als Trump misdaden zou hebben begaan of handelt in strijd met het landsbelang. Maar tot nu toe is elke poging langs die lijn door een meerderheid binnen het Republikeins Nationaal Comité tegengehouden.

Te laat

Praktisch gezien komt elke interventie binnen de Republikeinse Partij te laat. Een maand voor de verkiezingen zijn in veel staten de stembiljetten al gedrukt. Sterker nog: tienduizenden Republikeinen hebben al per post gestemd.

Ontevreden partijgenoten rest niets anders dan lijdzaam toe te kijken of een stem uit te brengen op een ander dan Donald J. Trump.

Meer informatie over de Amerikaanse verkiezingen vind je op onze speciale site NOS The Series:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl