Een helikopter met hulpgoederen op het vliegveld van Port-au-Prince
NOS NieuwsAangepast

Onze man in zwaargetroffen Haïti: helikopters vliegen af en aan

  • Ardy Stemerding

    Verslaggever

  • Ardy Stemerding

    Verslaggever

Verslaggever Ardy Stemerding is de komende dagen in Haïti om verslag te doen van de gevolgen van de orkaan Matthew. Hij vertelt over zijn ervaringen daar.

We zijn een rivier in het zuidwesten van Haïti overgestoken. Voor de komst van Matthew was dat zo makkelijk als wat, maar sinds afgelopen week de orkaan over het gebied raasde, is er geen brug meer. Die is weggeslagen door het kolkende water.

Daardoor was het zwaarst getroffen gebied dagenlang zo goed als afgesloten van de rest van Haïti. Inmiddels is het water gezakt en kunnen auto's door het water de rivier oversteken.

Het moeizame oversteken van de rivier tekent de situatie in het gebied. Al kan het nog erger, want hoe verder we rijden, hoe meer schade we zien.

Drie landen, twee tussenstops

Zaterdagochtend vertrok ik samen met radioverslaggever Roel Pauw en cameraman Eric Feijten vanuit Amsterdam. Via Madrid en Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek vlogen we naar Haïti. Gisteren aan het eind van de middag kwamen we hier aan.

Als we landen op het vliegveld in Port-au-Prince zien we hoe hulpgoederen uit de Verenigde Staten uit een groot vrachtvliegtuig worden gelost. Amerikaanse legerhelikopters vliegen af en aan om de hulpgoederen naar de plek te brengen waar ze nodig zijn.

Hulpgoederen komen aan op het vliegveld van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince

Vanaf het vliegveld rijden we naar de kustplaats Les Cayes, de hoofdstad van het departement Sud. Vanuit die plek willen we de komende dagen werken. Omdat onze vlucht vier uur vertraagd is, rijden we het laatste deel in het donker. Het pikkedonker eigenlijk, want stroom is er amper.

Op veel plekken zijn elektriciteitspalen omgevallen; de kabels liggen op de weg. Straatverlichting kennen ze sowieso niet hier, maar ook in de stadjes en dorpen waar we doorheen rijden is nauwelijks licht. Een enkeling gebruikt een generator en heeft elektriciteit. Alleen daar brandt een lamp.

Gelukkig rijden er voor ons nog een paar andere auto's. De achterlichten wijzen ons de weg.

Naast het hotel stond voor de orkaan een huis, maar geen muur staat meer overeind.

Verslaggever Ardy Stemerding

Als we vanmorgen wakker worden, kunnen we beter zien hoe zwaar de kustplaats door de orkaan is getroffen. In de wijde omtrek zien we geknakte bomen. Aan de overkant van de straat is er een op een auto gevallen. Naast het hotel stond voor de orkaan een huis, maar geen muur staat meer overeind. Van het dak is geen spoor meer, maar delen van de inrichting, of wat er nog van over is, liggen verspreid over het terrein.

Ook het dak van ons hotel is licht beschadigd. Maar waar wij zitten valt het relatief gezien nog wel mee, zeggen de Haïtianen. Later vandaag gaan we met een hulpverlener op pad. Verder de kust af, naar Port-Salut. Volgens onze chauffeur is van de negentien hotels die daar stonden niets meer over. En dat zijn vaak nog de stevigste gebouwen van de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl