Gemeenten worstelen met hun budget voor jeugdhulp
NOS NieuwsAangepast

Deel jeugdhulp Almere stopt: geen geld meer

 • Ardi Vleugels

  Researchredacteur zorg

 • Bas de Vries

  NOS Net-redacteur

 • Ardi Vleugels

  Researchredacteur zorg

 • Bas de Vries

  NOS Net-redacteur

Het geld is op, de deur naar jeugdhulp in Almere gaat grotendeels dicht. De gemeente gaat met dat besluit in tegen staatssecretaris Van Rijn, die steeds benadrukt dat de portemonnee van gemeenten nooit een reden mag zijn om zorg aan kinderen te weigeren. In een reactie veroordeelt Van Rijn dan ook de maatregel in Almere.

"Er zijn zorgen over het gebruik van jeugdhulp in relatie tot de beschikbare middelen voor dit jaar", schrijft Almere in een brief aan instellingen en huisartsen. "De gemeente ziet zich daarom genoodzaakt de toegang met betrekking tot de jeugd-ggz en residentiële jeugdhulp aan te passen." Alleen als er sprake is van een crisis of gerechtelijke maatregelen, mogen kinderen nog worden behandeld. "Alle geboden hulp die buiten die beschrijvingen valt, is voor eigen rekening", aldus de gemeente.

Almere geeft als reden voor de maatregel dat de vraag naar zorg groter is dan verwacht, terwijl het budget voor jeugdhulp te krap is. De gemeente benadrukt dat het niet de bedoeling was dat anderen dan huisartsen en instellingen de brief kregen. Er is volgens een woordvoerder geen sprake van onverantwoord lang wachten in Almere voor kinderen die hulp nodig hebben. "Geen kind valt hier tussen wal en schip", zegt een woordvoerder. Het is nog onduidelijk hoe het volgend jaar verder gaat.

Van Rijn

Eerder besteedde de NOS aandacht aan de instellingen die kinderen uit gemeenten met weinig budget niet meer behandelen. Staatssecretaris Van Rijn wees erop dat kinderen recht op dit soort zorg hebben, ongeacht de portemonnee van de gemeente. In een eerste gerechtelijke uitspraak over de jeugdzorg bevestigde de rechter die stelling.

Ook nu is Van Rijn helder: "Hier kan geen sprake van zijn. Wat Almere in deze brief schrijft mag helemaal niet", stelt hij in een schriftelijke reactie. Hij heeft Almere dan ook direct gebeld.

"Linksom of rechtsom moeten kinderen dan tijdig en passend geholpen worden. De gemeentelijke budgetten mogen daarbij helemaal geen maatstaf zijn." Vanavond spreekt de staatssecretaris met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over jeugdhulp. "Dit staat wat mij betreft bovenaan de agenda", aldus Van Rijn.

Almere kwam in 2015 ook in het nieuws vanwege een opnamestop in de jeugdzorg.

Heeft u meer informatie over dit onderwerp? Stuurt u svp een e-mail naar Ardi.Vleugels@NOS.nl en/of Bas.de.Vries@NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl