Geen hulp voor tientallen kinderen in Almere door geldtekort
Door researchredacteur zorg Ardi Vleugels
Tientallen kinderen uit Almere hebben in een brief te horen gekregen dat ze de psychische hulp die ze nodig hebben, niet kunnen krijgen. De instelling die de hulp moet bieden heeft geen geld meer. GGZ Nederland zegt meer signalen te krijgen over knellende budgetten en gaat onderzoek doen.
In het geval van Almere gaat het om de instelling Max Ernst. Die krijgt budget van de gemeente voor kinderen uit die stad, maar dat geld is nu al op. De instelling zegt de gemeente meermalen gewaarschuwd te hebben over het tekort. Volgens Omroep Flevoland raakt ook bij andere GGZ-instellingen in de regio het beschikbare budget voor dit jaar al op.
Op de vraag of de kinderen uit Almere nu elders de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben, heeft de gemeente - die verantwoordelijk is voor alle jeugdzorg - nog geen antwoord. "Dat onderzoeken we en volgende week gaan we om tafel", aldus een woordvoerder. Tot die tijd moeten de kinderen wachten op hun behandeling.
Wachtlijsten
Op steeds meer plekken in het land is meer zorg nodig is dan gemeenten hadden gedacht. Er ontstaan daardoor wachtlijsten en opnamestops. Eerder meldde Den Haag bijvoorbeeld dat er wachtlijsten zijn ontstaan voor de jeugdzorg bij twintig wijkteams, omdat veel meer gezinnen dat verwacht jeugdzorg nodig hebben. In Zeewolde was al in februari het geld op bij een specialistische verslavingskliniek, terwijl een jongere met spoed zorg nodig had. De gemeente Zeewolde heeft die behandeling toen extra ingekocht.
Maar in de jeugdzorg gebeurt ook het tegenovergestelde: in Zeeland is de instroom naar jeugdzorginstellingen in het eerste kwartaal juist fors gedaald. Hoe dat komt is onduidelijk. Naast GGZ Nederland gaat ook Jeugdzorg Nederland bekijken hoe de verhouding is tussen de verwachte vraag en het aanbod van zorg.