NOS NieuwsAangepast

VS: Rusland achter hacks Democratische Partij

De Verenigde Staten hebben Rusland nu formeel beschuldigd van de hacks bij de Democratische Partij. Volgens de VS is voor de hacks een methode gebruikt die de Russen vaak gebruiken.

"Deze hacks zijn bedoeld om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Dat soort activiteiten zijn niet nieuw voor Moskou. De Russen hebben soortgelijke methoden gebruikt in Europa en Azië om daar bijvoorbeeld de publieke opinie te beïnvloeden", zeggen de binnenlandse veiligheidsdiensten in een gezamenlijke verklaring.

Guccifer 2.0

Bij een hack in augustus werden de persoonlijke gegevens van honderden politici en medewerkers van de Amerikaanse Democratische Partij online gezet. De hack werd geclaimd door iemand die zich Guccifer 2.0 noemt. Hij is naar eigen zeggen Bulgaar en ontkent voor de Russen te werken.

Een maand eerder werd het computernetwerk van het campagneteam van Hillary Clinton gehackt en na een hack in het computersysteem van het Democratisch Nationaal Comité werden duizenden e-mails van een aantal top-democraten online gezet.

Dieptepunt

Volgens de veiligheidsdiensten kunnen hacks op zo'n grote schaal en van zulke gevoelige informatie alleen door Ruslands hoogste functionarissen zijn goedgekeurd.

De beschuldiging vormt een nieuw dieptepunt in de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland, die door het optreden van Rusland in Syrië steeds verder onder druk komt te staan.

Rusland steunt de regering van de Syrische president Assad. Eerder deze avond zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry dat er een onderzoek moet komen naar de oorlogsmisdaden van Rusland in Syrië. Eerder deze week brak Amerika de onderhandelingen met Rusland over Syrië af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl