Partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz vrijdag bij een campagnebijeenkomst van Clinton
NOS Nieuws

Democraten VS in verlegenheid na lekken duizenden e-mails

Het lekken van 19.000 e-mails van een aantal top-Democraten in de VS heeft geleid tot spanningen binnen de partij van Hillary Clinton. Uit de mails komt het beeld naar voren dat de partijleiding systematisch heeft geprobeerd de campagne van Bernie Sanders te dwarsbomen, berichten Amerikaanse media.

Het lek heeft ertoe geleid dat partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz niet zal spreken op de Democratische Conventie, die morgen begint in Philadelphia. Een partijbron zegt tegen CNN dat het besluit is genomen om de vrede in de partij te bewaren.

Atheïst

De mails, van zeven prominente partijleden, zijn naar buiten gekomen via klokkenluiderssite WikiLeaks. Ze bespreken onder meer hoe Sanders in diskrediet kan worden gebracht, bijvoorbeeld door twijfel te zaaien over zijn geloof. "Gelooft hij in god? Hij refereerde eraan dat hij een Joodse achtergrond heeft. Ik concludeer daaruit dat hij een atheïst is. Dit kan verschil maken bij mijn mensen."

Het Sanders-kamp zou ook herhaaldelijk toegang zijn geweigerd tot belangrijke data over Democratische kiezers. Verder zou zijn overlegd hoe Clinton verdedigd kan worden als ze een afspraak over het binnenhalen van campagnegelden schendt.

In een reactie zegt een woordvoerder van de Sanders-campagne dat de mails bevestigen "wat velen van ons al wisten, dat sommigen bij het DNC (Democratic National Committee) Clinton actief hielpen en probeerden Sanders te beschadigen".

Donald Trump

Na een verrassend succesvolle campagne schaarde Sanders zich twee weken geleden achter de nominatie van Clinton. "Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt om ervoor te zorgen dat zij de volgende president van de Verenigde Staten wordt", zei hij bij een campagnebijeenkomst van Clinton.

Clintons Republikeinse rivaal Trump was er na het lekken van de e-mails als de kippen bij op Twitter om het vuurtje bij de Democraten op te stoken. Volgens hem is het voor Sanders nu onmogelijk om Clinton te blijven steunen, "tenzij hij een bedrieger is."

Aan de vooravond van de Democratische Conventie is er meer onrust, bijvoorbeeld over de rol van supergedelegeerden. Dat zijn partijprominenten die zelf mogen bepalen op welke kandidaat ze stemmen. Velen van hen gingen al vroeg in de campagne achter Clinton staan, tot frustratie van Sanders.

Het Sanders-kamp heeft geprobeerd om voor elkaar te krijgen dat het systeem van supergedelegeerden helemaal wordt afgeschaft. Daarin slaagden ze niet, maar ze hebben er wel voor gezorgd dat de invloed van een deel van de supergedelegeerden is ingeperkt. Ook zal de rol van de supergedelegeerden de komende dagen in Philadelphia op de agenda staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl