Oud-korpschef Gerard Bouman
NOS NieuwsAangepast

Affaire-Henriquez weer een vlek op blazoen oud-korpschef Bouman

De dubieuze toezeggingen aan de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, hebben oud-korpschef Gerard Bouman weer vol in de schijnwerpers gezet. De reputatie van de voormalige baas van de Nationale Politie lijkt met terugwerkende kracht af te brokkelen.

Bouman, zo werd vandaag bekend, gaf de vijf agenten vorig jaar na de arrestatie met dodelijke afloop de garantie dat zij ongeacht de afloop van deze zaak niet zouden worden ontslagen. "Zeer ongebruikelijk", aldus politievakbond NPB. Ook minister Van der Steur gebruikt die kwalificatie, maar wil pas na afloop van alle onderzoeken een echt oordeel vellen.

Het is niet de eerste keer dat Bouman pal voor agenten ging staan. In 2013 uit hij zijn verbijstering over een agent die tot twee jaar cel werd veroordeeld omdat hij op een vluchtende automobilist had geschoten. Twee andere agenten die voor een andere, dodelijke schietpartij worden vrijgesproken, nodigt hij nog voor de rechterlijke uitspraak uit op zijn kantoor om hen persoonlijk een hart onder de riem te steken.

Maar het zijn niet alleen de affaires rond beschuldigde politiemensen die voor ophef rond Bouman zorgen. De oud-korpschef komt de afgelopen maanden ook met andere zaken negatief in het nieuws.

Plinten aflakken

Bouman leidde eerder reorganisaties bij het OM en inlichtingendienst AIVD, als hij in 2013 wordt aangesteld als eerste baas van de Nationale Politie. De omvorming van 26 zelfstandige korpsen tot één nationaal korps verloopt allesbehalve vlekkeloos. Te ambitieus en te slecht aangestuurd, zo luidt de kritiek. Het gevolg is hoog ziekteverzuim, dubbel zoveel kosten als beraamd en een vertrouwenscrisis binnen het korps.

Pas na zware kritiek van agenten, burgemeesters en het ministerie geeft de top van de politie ook zelf toe dat de problemen groot zijn. In de maanden daarna probeert Bouman die problemen toch weer te bagatelliseren en spreekt van stemmingmakerij. "Af en toe word ik moedeloos van dat beeld dat onze organisatie maar wat aan prutst. Alsof we bij de politie voortdurend fouten maken”, zegt hij in NRC.

Twee maanden later, nu precies een jaar geleden, maakt Bouman bekend op te stappen. Hij vindt dat zijn werk erop zit en kijkt ondanks alle kritiek tevreden terug op zijn werk: "Ik bouw graag huizen, maar heb een hekel aan het aflakken van het kozijn en de plinten. Wij naderen de fase van afronden en in balans brengen. Daar leent mijn karakter zich nu eenmaal minder voor."

Bouman: "Er is geen druk op mij uitgeoefend"

Als hij uiteindelijk begin dit jaar als korpschef stopt, blijkt Bouman zijn jaarsalaris van 185.000 euro nog 21 maanden te krijgen doorbetaald voor 'tijdelijke werkzaamheden'. Een daarvan is advieswerk voor de politie op de Antillen, waar hij acht weken heen gaat.

Het leidt in maart van dit jaar tot Kamervragen. Volgens sommigen bewijst dit dat Bouman niet vrijwillig is opgestapt en een riante regeling heeft weten te treffen. Minister van der Steur ontkent dit. Maar politiebond ANPV reageert furieus: "Van dit jaarsalaris zouden we vier hoofdagenten kunnen betalen. Als een gewone agent zijn ontslag indient, gebeurt er niets. En bij een korpschef wordt een aparte baan gecreëerd."

Bouman is overigens niet de enige die een riante regeling heeft. Bernard Welten, oud-korpschef van Amsterdam, blijkt als adviseur van de korpsleiding voor 258.994 euro per jaar op de loonlijst te staan. Pas sinds vorige week is hij bereid tot een salarisverlaging, omdat hij "van het gezanik af wil".

COR

Nog eens drie maanden later komt Bouman weer in het nieuws. Dit keer omdat hij als korpschef twee jaar toestond dat de Centrale Ondernemingsraad exorbitant veel geld uitgaf. De COR, die de jaren daarvoor veel kritiek kreeg omdat zij te weinig kritisch was over de reorganisatie, had een budget van liefst 1,2 miljoen euro dat vooral werd uitgegeven aan etentjes en reizen.

De voorzitter van de COR legt zijn functie neer. Boumans opvolger Erik Akerboom geeft opdracht tot een intern onderzoek. Vooral dat laatste kan voor Bouman nog wel eens grote gevolgen hebben. Een van de vermoedens die in de media opduikt is dat Bouman met grote, kennelijk blind afgetikte budgetten, de steun van de COR 'kocht' voor de reorganisatie.

En nu is er dus weer de ophef rond zijn rol in de zaak Mitch Henriquez. In zijn lange loopbaan beslaat zijn baan als korpschef van de Nationale Politie slechts drie jaar. Maar het zijn drie jaren die Gerard Bouman voorlopig nog flink blijven achtervolgen.

Henrik-Willem Hofs: Akerboom nog lang niet klaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl