Gerard Bouman
NOS Nieuws

Politiechef Bouman werd achtervolgd door onvrede en incidenten

Gerard Bouman, de korpschef van de Nationale Politie, vertrekt. Hij kreeg al lange tijd kritiek, met name vanwege de reorganisatie bij de politie. Maar er waren meer schandalen en problemen.

De reorganisatie van de politiediensten houdt in dat de 25 regionale korpsen en het KLPD werden omgevormd tot een korps met tien politieregio's. Bouman, voormalig hoofd van inlichtingendienst AIVD, was begin af aan korpschef.

Al sinds de start in 2013 zorgt de reorganisatie voor onrust bij het personeel en spanning tussen de vakbonden en de politietop. Veel politiemensen weten niet waar ze aan toe zijn, ze vrezen voor hun baan of moeten ander werk doen. De bonden vinden dat Bouman zich niet genoeg inzet voor een oplossing van de problemen en onzekerheid. Ook burgemeesters zijn ontevreden over de Nationale Politie.

De leiding voelt niet wat er op de werkvloer leeft. Dat is een fors, fors probleem.

Voorzitter Busker van vakbond NPB, in april 2015

De vakbonden vinden onder meer dat de politietop niet genoeg de kant kiest van de medewerkers. Zo wilden politiemensen gaan staken tijdens de Cyber Security-top in Den Haag eerder dit jaar. Niet alleen de Staat, maar ook de politietop stapte naar de rechter om dat te voorkomen. Dat leidde tot veel interne kritiek op de korpsleiding. "De leiding voelt niet wat er op de werkvloer leeft. Dat is een fors, fors probleem", zei voorzitter Busker van vakbond Nederlandse Politie Bond (NPB) destijds.

Tijdens een conflict tussen actievoerders van de politie en de leiding van de eenheid Rotterdam koos Bouman ook de kant van de Rotterdamse leiding, en niet voor de actievoerende politiemedewerkers. Bouman stelde dat de bonden zich onfatsoenlijk gedroegen.

Kookpunt

In april kwam het tot een kookpunt. De vier politiebonden kwamen bijeen om te praten over de korpsleiding. Ze zegden het vertrouwen in Bouman niet op, maar het scheelde niet veel. Ze gingen wel in gesprek met minister Van der Steur om te praten over de problemen en zeiden dat ze onvoldoende vertrouwen hadden in "het huidige proces van de vorming van de Nationale Politie".

Een paar weken later zei Bouman in een interview in het AD dat hij zou opstappen, als er iemand was die het werk beter kon doen dan hij. "Ik luister naar de kritiek als die zinvol is", zei Bouman. "Daarom gaan we het tempo van veranderingen opnieuw bekijken."

Er werd meerdere keren overlegd tussen de bonden en Bouman, maar tot concrete oplossingen kwam het niet. Wel bleek uit een enquête van de NPB dat de dienstverlening aan burgers is verslechterd. De reorganisatie is nog lang niet voorbij en de onvrede erover leeft nog steeds.

'Bouman had een haat-liefde-verhouding met de bonden'

Onder leiding van Bouman had de politie ook te maken met de nodige schandalen en problemen. Zo was de aanbesteding van apparatuur voor communicatienetwerk C2000 en blaastesten een rommeltje. Politiemensen werden opgepakt voor corruptie. Ook zouden er politiemensen zijn omgekocht vanwege de aanschaf van nieuwe politieauto's.

Er klopte daarnaast weinig van de registratie van het ziekteverzuim bij de politie, zo bleek eind vorig jaar uit TNO-onderzoek. Duizenden dossiers van medewerkers waren incompleet, werden niet bijgehouden of waren zelfs zoek. Van 12 procent van de zieke agenten was onduidelijk waarom die thuis zaten en wat ze mankeerden.

Er waren verder problemen met het nieuwe dienstwapen van de politie. Door het mogelijke ontbreken van een onderdeel, kom het wapen per ongeluk afgaan als het viel. 19.000 dienstwapens moesten worden gecontroleerd.

Aanvaring

Vorige maand kwam Bouman nog in aanvaring met de bestuurders van Sint-Maarten. In een door hem gemaakt verslag, dat uitlekte, noemde hij de eilandbestuurders corrupt. Bouman wilde daarom niet meer met hen samenwerken. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de minister van Justitie van Sint-Maarten, die dreigde de samenwerking met Nederland bij de bestrijding van corruptie en criminaliteit stil te leggen.

Na spoedoverleg met de ministers Plasterk en Van der Steur, kwam de minister van Sint-Maarten daarvan terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl